Pojavile su mi se gljivice na nožnim noktima: “Potopila sam stopala u ovu smjesu, OVO ME SPASILO”

| April 29, 2024 | 19:00 | 183 | 0

Šta uraditi ako primijetite gljivice na noktima? Ovo su efikasna rješenja.

Iako počinje kao bijela ili žuta mrlja ispod nokta na nogama, s vremenom nokat može zadebljati, pa čak se i raspasti dok gljivice prodiru dublje.

Gljivice imaju veću vjerovatnoću da se pojave i zadržavaju na noktima na nogama jer su nožni prsti često zatvoreni u toplom, vlažnom okruženju čarapa i cipela, što je idealno mjesto za razvoj gljivica, piše Men’s Health.

Joe Graedon, doktor medicine, farmakolog na Farmaceutskoj školi UNC Eshelman u Chapel Hillu i autorica The People’s Pharmacy smatra da nije svaki put potreban skupi lijek, već da i neke od ovih jeftinijih alternativa mogu pomoći:

Mješavina Listerina i alkoholnog sirćeta

Tekućina za ispiranje usta Listerine sadrži sastojke kao što su timol i mentol koji imaju antifungalna svojstva, a ocat je kiseli pa će stvoriti negostoljubivu okolinu za gljive.

Kombinirajte ove dvije tekućine u jednakom omjeru i potopite nožne prste u dobivenu mješavinu, idealno 45 do 60 minuta dnevno.

Eterična ulja čajevca i origana

– Ulje čajevca se već godinama koristi u borbi protiv kožnih bolesti, osobito gljivičnih infekcija – kaže Graedon.

Ulje origana sadrži timol koji također ima antifungalna svojstva. Treba nanijeti nekoliko kapljica esencijalnog ulja na zahvaćene nokte dva puta dnevno.

Povezani sadržaj:  DA LI JE STVARNO OPASNO PITI VODU IZ ZAGRIJANE PLASTIČNE FLAŠICE: Prof. Stanišić sve objasnila, posljedice su užasne!

Eterično ulje od lišća cimeta

Onaj ko ih je imao zna koliko te gljivice mogu biti frustrirajuće i koliko ih se teško riješiti. Cimet je odličan u uništavanju gljivica, odnosno ulje od njegovog lišća koje se stavlja direktno na na nokat ujutro i navečer. Uz to, dobro je potopiti stopala u razrijeđeno cimetovo ulje pomiješano s gorkom soli, piše Remedy Daily.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: