Reguliše probavu i nivo holesterola u krvi: Prepun je vlakana, a za imunitet prava bomba

| April 16, 2024 | 12:00 | 926 | 0

Mahunarka bob je lekovita za ljudsko zdravlje i u prošlosti je bila rasprostranjenija od pasulja.

– Bob je sada je nepravedno zapostavljen, a sadrži 25 procenata dijetnih vlakana koja regulišu rad digestivnog sistema, utiču na crevnu mikrofloru i jačanje imuniteta – kaže prof. dr Vesna Srećković Dimitrijević, endokrinolog.

Prema njenim rečima, bob pored dijetnih vlakana sadrži obilje biljnih proteina, bogat je folnom kiselinom, cinkom, gvožđem, bakrom, kalijumom, magnezijumom, manganom i vitaminima B1, B6, C i K.

– Kalijum i magnezijum doprinose regulaciji krvnog pritiska i smanjuju rizik za oboljenje srca. Bakar u bobu doprinosi stvaranju leukocita što je značajno u borbi protiv infekcija i slobodnih radikala.

Zbog bogatstva u folatima bob je korisna mahunarka za trudnice, jer obilje gvožđa sprečava anemiju. Bob kao i ostale mahunarke popu pasulja i graška, odličan su izvor biljnih proteina, aminokiselina, minerala i vitamina u jačanju imuniteta.

Prebranac, pire i pihtije od boba

Pre kuvanja boba treba ga duže držati potopljenog u vodi od 24 do 48 sati.

– Bob koji je stajao u vodi može se oljuštiti i s njega skinuti braon opna, nakon čega će ostati beličasta oljuštena zrna boba. Posle toga bob se kuva tako što se prva voda baca, i onda se u novoj vodi kuva dva sata i više. Ovako skuvan bob može se iskoristiti za pravljenje prebranca, pirea ili pihtija od boba. Prebranac od boba kuva se na isti način kao i prebranac od pasulja.

Povezani sadržaj:  Čaroban lijek za štitnjaču, srce, krv i kosti mi ga bacamo kao da je obično smeće!

Pire od boba je prava delicija

Ako želite da napravite pire od boba prvo ga skuvajte, pa zgnječite i izmiksajte. Potom prodinstajte iseckan crni i beli luk na ulju od koštica grožđa ili na suncokretovom, pa dodajte izmiksani bob.

Prenela: V.N.

Izvor: Endokrinolog.rs/Zdravlje.Kurir.rs

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: