Tinkture zelene ljekarne – sirup od smreke, jele i bora.Odlicni u liječenju astme, bronhitisa i upale pluća.

| April 27, 2024 | 19:57 | 561 | 0

Tamo gdje tradicija susreće modernu fitoterapiju nalazi se porodica Pinaceae, porodica borova.

Tamo gdje tradicija susreće modernu fitoterapiju nalazi se porodica Pinaceae, porodica borova.

Dok aromaterapijska literatura navodi detaljne sastave i točno raščlanjuje uporabu eteričnih ulja iz ove porodice – same biljne droge nisu toliko dobro opisane i često će se naći pod istim zajedničkim nazivnikom.

U ovu porodicu spadaju mnoge vrste raznih borova, smreka, jela i ariša, a najpoznatiji predstavnici su: Pinus sylvestris, bijeli bor Picea abies, obična smreka Picea mariana, crna smreka Pinus mugo, planinski bor Abies alba, obična jela.

Eterično ulje se može izolirati destilacijom iglica i grančica, destilacijom iglica i mladih izbojaka (pupova) te destilacijom smole (terpentina) različitih vrsta ove porodice.

Terebinthinae balsamum, terpentin, je smola dobivena zarezivanjem kore stabala (najčešće bijelog bora) u obliku slova V.

Brojne recepture tradicionalne medicine za liječenje kožnih problema i reumatizma uključuju upravo ovako dobivenu smolu borova u kombinaciji sa svinjskom mašću. Smola se nakon sakupljanja može dalje prerađivati destilacijom nakon koje dolazi do razdvajanja na hlapivi dio – terpentinsko eterično ulje i smolasti dio- kolofonij.

Što se tiče fitoterapijske uporabe, u tradicionalnoj medicini koriste se zeleni češeri, svježe zelene iglice i mladi izbojci (pupovi) koji ulaze u sastav različitih pripravaka.

Najinteresantniji su upravo mladi izbojci od kojih se priprema sirup ili med. Sirup i med od mladih izbojaka koriste se kod velikog broja respiratornih problema (kašlja, bronhitisa, upale pluća…), alergije i astme, djeluju lagano protuupalno, olakšavaju disanje, podižu imunitet i djeluju preventivno kod kroničnih oboljenja respiratornog trakta.

Za razliku od prethodnih godina kada sam požurila i pripremala ih već u četvrtom mjesecu, ove godine sam se odlučila na kasniju pripremu sirupa i meda baš iz razloga što svibanj ima više sunčanih dana. U planinskim krajevima je upravo sada savršeno vrijeme za branje izbojaka (ovi na fotkama ubrani su prošlog vikenda na Velebitu). Ne mora se po njih potegnuti skroz do Velebita, ali bi bilo poželjno udaljiti se barem dvjestotinjak metara od najbliže prometnice.

Povezani sadržaj:  BIJELI BAGREM: Lijek je za reumatske bolove, zubobolju, gastritis, čir na želucu i migrenu…

SIRUP OD MLADIH IZBOJAKA

Za ovaj je sirup, preuzet iz tradicionalne medicine, prilično teško pronaći točnu recepturu. Upute ponekad znaju biti maglovite i uključuju ili „red šećera pa red borovih iglica“ ili „šaku borovih iglica, šaku šećera“- malo frustrirajuće za nekoga tko voli odrediti točne mjere.

Nadalje, nejasno je radi li se sirup od izbojaka bijelog bora, obične smreke, obične jele ili od njihovih kombinacija. Metoda pokušaja i pogrešaka kroz nekoliko godina napokon je urodila recepturom u omjeru 1:1,5 kojom sam u potpunosti zadovoljna.

Sirup je moguće raditi od svake vrste posebno, ali meni se ova kombinacija pokazala najboljom.

600g mladih izbojaka obične smreke

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pobjednik dobija 100 mega spinova vrijednosti 8 KM!Uključi se!

Najbolji gejmerski okršaji su stigli u MaxBet! Izaberi svoje omiljene gejmere i pobjedi sa njima!
Sponsored by Midas
Midas logo
200g mladih izbojaka obične jele

200g mladih izbojaka bijelog bora 1500g kristal šećera U prostranu staklenu posudu staviti sloj šećera, na njega sloj mladih izbojaka, sve dok se ne napuni otprilike dvije trećine staklenke obavezno završavajući sa šećerom. Poklopiti i ostaviti na osunčanom mjestu 21 dan.

Nakon toga procijediti, profiltrirati kroz gazu i spremiti u tamne boce. Čuvati označeno na tamnom i hladnom mjestu (temperatura do +10). Najbolje je potrošiti u roku godine dana.

Povezani sadržaj:  GAVEZ JE ‘ČUDO’ OD BILJKE ZA NAŠE ZDRAVLJE, EVO ŠTA SVE LIJEČI

Velika žlica sirupa pije se tri puta dnevno za vrijeme trajanja respiratornog infekta. U slučaju prevencije pije se velika žlica sirupa tri puta dnevno kroz tri tjedna, nakon čega se učini pauza od tjedan dana. Nakon pauze kura se može ponoviti. Djeca uzimaju polovicu doze. ◦ Savjet više- važno je da se prvih nekoliko dana maceracije odvija za sunčana vremena da se ne bi dogodilo se šećer počne topiti, a onda zbog hladnoće stisne u grudu koju je poslije gotovo nemoguće otopiti – idealno bi bilo ove macerate držati na ranojutarnjem i poslijepodnevnom suncu

MED OD MLADIH IZBOJAKA

600g mladih izbojaka obične smreke

200g mladih izbojaka obične jele

200g mladih izbojaka bijelog bora

1500g meda

U prostranu staklenu posudu staviti sloj meda, na njega sloj mladih izbojaka, ponavljati tako slaganje slojeva sve dok se ne napuni otprilike dvije trećine staklenke obavezno završavajući sa medom. Poklopiti i ostaviti na osunčanom mjestu 21 dan (ukoliko med nije kristaliziran, nije potrebno držati ga na suncu). Nakon toga procijediti, dobro profiltrirati kroz gazu i spremiti u tamne boce ili posudice (ovisno o konzistenciji meda). Čuvati označeno na tamnom i hladnom mjestu (temperatura do +10). Najbolje je potrošiti ga u roku godine dana.

Med se koristi na jednak način kao sirup. Savjet više- obično koristim med od lipe ili kadulje

Andrea Šitum

*Objavljeno na http://blog.vecernji.hr/priroda-zna/ 27.05.2009.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: