ZNATE LI ROK TRAJANJA PILEĆEG MESA U ZAMRZIVAČU: Evo kako ćete znati da li je dobro, objašnjavaju stručnjaci

| April 28, 2024 | 23:14 | 84 | 0

Možda se čini da neka hrana može u zamrzivaču trajati vJečno, naravno sve ima svoj rok trajanja i, iako definitivno može da produži vijek mnogih namirnica, sa zamrzavanjem treba biti pažljiv.

Koliko je dugo dobra zamrznuta piletina?

Prema stranici američkog Ministarstva zdravstva FoodSafety.gov komade piletine (tj. batke, krilca, prsa) možete čuvati u zamrzivaču do otprilike devet mJeseci, dok cIJelo pile može tamo stajati i do godine dana.

„Ipak, obično za nekih dva mJeseca vidimo promjene u teksturi i ukusu piletine“, kaže glavni kuvar Agnes Restaurant & Cheesery Tomas Tilaka Kalb.

Ipak, ako imate visokotehnološki profesionalni zamrzivač i možete da podesite temperaturu da radi na 0 °F ili – 17 °C, prema američkom Ministarstvu za zdravstvo, hranu možete držati u njemu neodređeno vrijeme, piše Večernji list.

„Tehnički gledano, sirova piletina – ako je pravilno umotana i pravilno skladištena – čuva se skoro neograničeno dugo“, kaže kuhar Kalb. „Ali nikada ništa ne želite da zamrzavate na duže od dva mjeseca. Nakon toga, primijetićete veliku degradaciju ukusa i teksture.“

S njim se slaže i prehrambeni naučnik i autor knjige „150 odgovora na pitanja o hrani“, dr. Brajan Quoc Le.

„Sve dok piletina nije kontaminirana i s njom se ispravno rukovalo prIJe zamrzavanja, neograničeno je dugo bezbjedna za jelo nakon smrzavanja“, rekao je dr. Quoc Le.

Povezani sadržaj:  OVAJ NAPITAK ZOVU INFUZIJA ŽIVOTA: Oporavlja telo nakon prehlade i hrani ga vitaminima!

Ipak, on takođe napominje da će smrznuto živinsko meso u zamrzivaču na vrhuncu svoje svežine biti tokom prva dva do tri mJeseca.

Kako zamrzavati piletinu i održavati je svježom?

„Zamrzavajte samo svJeže meso, zamrzavanjem se nikada neće sprečiti rast štetnih bakterija“, savetuje kuvar Kalb. „Pazite da piletinu čvrsto zamotate i stavite u hermetički zatvorenu posudu ili kesu.“

„Kada zamrzavam piletinu, prvo je čvrsto zamotam u plastičnu foliju. Nakon toga stavim sloj aluminijske folije kako bih spriječila opekotine u zamrzivaču“, objašnjava Megi Turanski, programerka recepata i voditeljka No Frills Kitchen. „Onda meso volim da stavim u kesu za zamrzavanje koja se može opet zatvoriti i provJerim da li uklonjen sav vazduh prije nego označim i datiram“, objasnila je.

Kako možete znati da li je smrznuta piletina još dobra?

„Kao i kod svake provjere mesa, morate se osloniti na svoja čula“, kaže kuhar Kalb. „Dobro pregledajte proizvod i uvjerite se da nije promijenio boju, a zatim pomirišite nakon što se odmrzne. Ako nema zabrinjavajućih aroma, nastavite da pipate kako biste bili sigurni da nijedna ivica nije čvrsta ili osušena zbog spaljenosti u zamrzivaču“.

„Nakon odmrzavanja, ako piletina izgleda i miriše normalno, vjerovatno je bezbijedna za jelo“, dodaje Džesika Randava, glavna kuvarica i vlasnica The Forked Spoon. „Međutim, ako odmrznuta piletina izgleda ili miriše ‘sumnjivo’, najbolje da je bacite“, objasnila je.

Povezani sadržaj:  Banane su u jednom slučaju opasne po srce: Doktorka otkrila i koja grupa ljudi ne bi smjela da ih jede

Novi.ba

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: