3 NAMIRNICE KOJE LUČE NAJVIŠE ŠEĆERA U KRVI, NIJE DOBRO! Dr Popović otkriva REŠENJE: “Unosite ovo barem 2 puta nedeljno”

| May 2, 2024 | 21:15 | 572 | 0

Dijabetes tipa 2 pripada grupi najmasovnijih hroničnih bolesti 21. veka od koje oboleva sve više ljudi, uključujući i mlade.

Od dijabetesa u Srbiji boluje oko 770.000 ljudi, a lekari ga često nazivaju stanjem sa kojim može da se živi, sve dok se ne iskomplikuje – tada postaje muka. Endokrinolog dr Srđan Popović za K1 govorio je o uzrocima, simptomima i lečenju dijabetesa tipa 2.

“Mi sad imamo pankreotogene viruse koji neće napraviti zapalenje pluća, ali mogu da dovedu do dijabetesa. Ne možemo da pratimo tu vrstu virusa jer pankreas (u kojem se nalaze) je mali i nedostupan organ koji ima dve funckije – egzokrinu i endokrinu. Egzokrinu pravi pankreasni sok koji vari masti, a druga funkcija je lučenje insulina”, objašnjava doktor.

Međutim, granica dobijanja dijabetesa tip 2 danas se pomerila. Kako ističe endokrinolog, tip 2 zvan “starački dijabetes”, koji se nekada javljao isključivo kod starijih ljudi, danas se javlja kod omladine.

“Fenomen insulinske rezistencije dovodi do toga da ćelije više luče insulin. Ona može da se prevenira adekvatnom ishranom i fizičkom aktivnošću. Moramo da znamo da svaka namirnica ima svoj glikemijski indeks – koliko namirnica otpušta šećera”, nastavlja dalje endokrinolog i otkriva koje namirnice su najveći izvor ugljenih hidrata (šećera).

Na prvom mestu je šargarepa, zatim mladi grašak i pirinač. Ove tri namirnice bi trebalo da izbegavaju osobe sa insulinskom rezistencijom. Takođe, postoje namirnice koje imaju nula glikemijski indeks. To je na primer boranija, pasulj, kupus, kelj, karfiol. Doktor Popović je takođe podsetio na unos ribe, bar dva puta nedeljno. Naravno, i fizička aktivnost je neophodna da ne bi došlo do inuslinske rezistencije.

Povezani sadržaj:  DOKT0R NEBOJŠA LALIĆ REKA0 DA LI DIJABETIČARI SMIJU DA JEDU MED: Bio Je IZRIČIT, Mnogi Ovo NE POŠTUJU

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: