AKO PIJETE TABLETE ZA PRITISAK ILI HOLESTEROL Nemojte jesti ovu hranu jer nije dobro u kombinaciji sa lekovima

| May 1, 2024 | 21:53 | 1,591 | 0

Poznato je da većina lekova ne sme da se uzima na prazan želudac, I da je potrebno uzeti bar zalogaj kako bi imali najbolje dejstvo. Međutim, ono što jedemo ima veliki uticaj na to kako naša tela obrađuju lekove, a neke namirnice mogu da poboljšaju efikasnost leka, dok je druge mogu smanjiti.

Predstavljamo vam 5 kombinacija lekova i hrane koje nikada ne bi trebalo da mešate kako biste izbegli neugodne zdravstvene komplikacije.

Grejpfrut i statini
Statini su lekovi koji snižavaju nivoe holesterola lipoproteina niske gustine, koji je takođe poznat kao “loš holesterol” u krvi. Stručnjaci upozoravaju da je opasno konzumirati grejpfut sa mnogim statinima, a da je najčešća pojava njihove kombinacija bol u mišićima.

Mlečni proizvodi i antibiotici
Mlečni proizvodi poput mleka, sira i jogurta mogu ometati apsorpciju antibiotika tetraciklina i kinolona. Kalcijum, se vezuje za antibiotik u digestivnom traktu, smanjujući njegovu apsorpciju i efikasnost.

Da biste to izbegli, bolje je da uzimete antibiotike nekoliko sati pre ili nakon što jedete mlečne proizvode. Takođe, treba biti oprezan kada jedete zrele i stare sireve i meso, ako uzimate inhibitore monoamin oksidaze za depresiju, jer ovakva hrana sadrži aminokiselinu tiramin, a lekovi za depresiju smanjuju sposobnost tela za preradu tiramina, piše The Sun.

Lisnato povrće i razređivači krvi
Ako uzimate lekove za razređivanje krvi dobro obratite pažnju na to koliko lisnatog povrća jedete. Namirnice poput spanaća, kelja i brokolija, bogati su vitaminom K, koji igra ulogu u zgrušavanju krvi. Kelj može da poništi efekte lekova za razređivanje krvi, povećavajući mogućnost pojave zgrušavanja krvi.

Povezani sadržaj:  OVA METODA PROVJERENO ELIMINIŠE NADUTOST, GASOVE I REGULIŠE KILAŽU: Tvrdi čuveni gastroenterolog!

Piće i lekovi protiv bolova
Neki lekovi protiv bolova, antidepresivi i lekovi protiv dijabetesa takođe mogu uzrokovati niz komplikacija kada stupe u interakciju s alkoholom. Ove interakcije mogu dovesti do vrtoglavice, pospanosti, oštećenja jetre i drugih ozbiljnih komplikacija.

Kafa i antipsihotici
Antipsihotični lekovi mogu pomoći u lečenju ljudi sa šizofrenijom, bipolarnim poremećajem i velikim depresivnim poremećajem. Međutim, uzimanje tableta s kofeinom u obliku čaja ili kafe može učiniti da vaše telo apsorbira manje ovih lekova nego ako ih uzimate s vodom.

U međuvremenu, istraživanje je pokazalo da kofein može povećati nuspojave nekih antipsihotika i lekova za ADHD, što dovodi do povećanog broja otkucaja srca i krvnog pritiska.

najzena.rs

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: