BOL NA OVA 3 MESTA MOŽE DA BUDE ZNAK VISOKOG HOLESTEROLA! Najveći problem je što skoro svi misle da je to “normalno”

| May 1, 2024 | 22:44 | 261 | 0

Povišen holesterol doprinosi razvoju kardiovaskularnih bolesti, vodećem uzroku smrti u svetu.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu, ali i u Srbiji. Jedan od glavnih faktora rizika je povišen nivo LDL holesterola, poznatiji kao “loš” holesterol. Lekari upozoravaju na redovne kontrole jer holesterol ne izaziva tegobe. Ipak, neke bolesti koje su uzrokovane visokim holesterolom mogu da se pojave kroz neobičan bol koji je lako ignorisati.

Naše telo ponekad daje suptilne signale da patimo od visokog holesterola. Američko udruženje za srce (AHA) ističe da oni uključuju grčeve i bolove na tri mesta – u kukovima, butinama ili listovima. Oni se javljaju prilikom hodanja, penjanja uz stepenice ili vežbanja. Bol može da potraje nekoliko minuta i da se zaustavi čim prestanete da vežbate.

Ovo su još neki znaci koji mogu da ukažu na ovaj zdravstveni problem:

rane na stopalima ili prstima koje teško zarastaju
značajan pad temperature u potkolenici ili stopalu u poređenju sa ostatkom tela
spor rast noktiju
erektilna disfunkcija
Stručnjaci upozoravaju da se bol javlja u mišićima, a ne u zglobovima. Mnogi mogu da pomisle da je u pitanju artritis, išijas ili običan bol koji nastaje od prekomernog sedenja. Ključ za borbu protiv visokog holesterola je zdrava ishrana. Zamena zasićenih masti nezasićenim mastima je odličan način za snižavanje nivoa holesterola, kažu stručnjaci i savetuju da se iz ishrane izbace sir, kolači i masno meso. Evo gde ima nezasićenih masti:

Povezani sadržaj:  Dr NESTOROVIĆ: Jedino ovako BELI LUK deluje kao antibiotik!

biljna ulja kao što su maslinovo, suncokretovo ili kukuruzno ulje
avokado
orasi i semenke
masna riba

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: