KRASTAVCI ĆE U TRENU RASTI! Samo prelijte sadnice krastavaca ovim

| May 3, 2024 | 21:40 | 6,241 | 0

U današem postu ću sa vama podijeliti čudesnu hranu koja će vam pomoći da mladi krastavci brže rastu.

Nakon što upotrijebite ovu čudesnu hranu za krastavce vidjeti ćete kako brže dobijaju zelenu masu, postati će zelenija i veća,brže raste i naravno oduševiti ćete se bogatim urodom.

Kada temperatura padne ispod 10 stepeni, krastavci uopće ne rastu,a ponekad čak i odumru.

Za pripremu ove čudesne hrane za krastavce treba će vam litarska tegla puna tople vode.

UNASTAVKU POGLEDAJTE VIDEO KAKO PRIPREMITI OVU HRANU:

 

BONUS:

AKO ŽELITE DA VAM PARADAJZ RAĐA OD JULA DO NOVEMBRA POSADITE GA OVAKO: Biće otporan na sve bolesti

 

Pravi baštovani znaju da je duboka sadnja paradajza jedini način da se odupru svim bolestima i teškim vremenskim uslovima.

Postoje dva ispravna načina uzgoja rajčice otporne na bolesti, a to su:

Bočna sadnja

Ovo može izgledati čudno, ali postoji dobar razlog za to.

Paradajz se mora saditi veoma duboko, jer za njih – sve je u korenu!

Gdje god je stabljika paradajza zakopana, ona će se ukorijeniti. Čim stabljike paradajza dotaknu tlo, niknuće mali bijeli korijeni. Paradajz (kao i svaka biljka) dobija ono što im je potrebno za rast i razvoj iz tla kroz svoje korijenje.

Povezani sadržaj:  Zašto se neki ljudi uvijek bude između 3 i 4 sata ujutro? EVO KOJI JE UZROK

Što je sadnica paradajza dublje zakopana, to će joj korijenje rasti veće i jače. Što više korena ima, paradajz može da apsorbuje više hranljivih materija i vode. Dodatni korijeni pomoći će biljci da ostane uspravno pod pritiskom vjetra.

Ako rajčice posadite rano i duboko u zemlju, ostat će netaknuti jer će ih zemlja zaštititi od hladnog vremena i proljetnih mrazeva.

Koliko duboko treba saditi rasad paradajza?

Baštovani kažu da zakopavanje čak dvije trećine biljke paradajza u zemlju daje biljci dovoljno vremena da razvije snažan korijenski sistem.

Prvo izmjerite biljku i provjerite je li rupa koju iskopate dovoljno velika prije sadnje – može biti dublja nego što mislite. Najbolji period za sadnju je kada sadnice paradajza narastu do oko 15 do 30 centimetara.

Nije važno uklanjati donje listove i stabljike – oni se jednostavno mogu zakopati s ostatkom biljke. Međutim, možete ga ukloniti ako olakšava sadnju.

priprema zemljišta

Pazite da tlo nije tvrdo ili zbijeno. Novo korijenje neće moći rasti i prodrijeti u zbijeno tlo, zbog čega je proces duboke sadnje uzaludan.

Prvo iskopajte zemlju dok ne postane rahla, a zatim dodajte kompost.

sadnja

Postoje dvije metode duboke sadnje paradajza: metoda rupe i metoda bočne sadnje u rovovima.

metoda dubokih rupa

Metoda dubokih rupa je najčešća, ali može biti teška u zbijenom tlu. Rupa bi trebala biti dovoljno duboka da zakopa veći dio stabljike, do tik ispod gornjih listova.

Povezani sadržaj:  MUSLIMANKA SAM I UDALA SAM SE ZA SRBINA, NE SLUTEĆI ŠTA ĆE DA ME SNAĐE: Roditelji nisu hteli da me pogledaju

Metoda jarka – bočna sadnja

Metoda rova ​​je idealna ako je vaše tlo malo zbijeno ili ne možete iskopati dovoljno duboku rupu da primi pune dvije trećine biljke paradajza.

Dubina rova ​​treba da bude približno 15 centimetara, a dužina treba da bude jednaka dve trećine visine biljke paradajza. Položite biljku paradajza na stranu pod blagim uglom tako da gornji listovi budu izloženi i napunite tlo oko stabljike.

S vremenom će se biljka ispraviti rastući prema suncu. Nosači kao što su grede ili stabljike pomoći će rajčicama da rastu uspravno.

Kada koristite metodu sadnje u rovu, ili sačekajte da biljka raste uspravno prije nego što postavite oslonac kao što je kavez, ili postavite kolac pored horizontalne stabljike, pričekajte da se ispravi, a zatim je zavežite za kolac.

zalivanje

Kada uzgajate paradajz, morate ga zalijevati. Dobro zalijevanje potiče korijenje da raste i širi se prema dolje – upravo ono što želite da iskoristite kada duboko sadite paradajz. Pobrinite se da dobro zalijevate tokom vegetacije kako biste održali snažan, zdrav korijenski sistem.

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: