NAJČEŠĆE ZABLUDE KOD LEČENJA GORUŠICE! Evo koje NAMIRNICE treba da izbegavate, a koje će ublažiti SIMPTOME

| May 3, 2024 | 14:55 | 128 | 0

Evo koja hrana smanjuje gorušice, a koja je pojaćava!

Neprijatna gorušica javlja se kod 40 odsto ljudi. Većina smatra da će proći sama od sebe, te je ne spominju svojim lekarima. Drugi je leče na svoju ruku…

Gorušica nastaje zbog ponovljenih vraćanja, tačnije refluksa, želudačne kiseline. Pečenje i žarenje u grudima glavni su simptomi. Veliku ulogu u njenom smirivanju igra hrana. Zato je važno da znate koje namirnice pojačavaju gorušicu, a koje ne izazivaju intezivno lučenje želudačne kiseline.

Dobre namirnice
Banane su bogate vitaminom B, koji deluje protiv kiselina. One pomažu kod lošeg varenja, a jedna banana dnevno će sprečiti pojavu gorušice.
Kupus je bogat vlaknima, a prirodna vlakna i enzimi u kupusu smanjuju kiseline u organima za varenje.
Ovsene pahuljice su bogate antioksidantima i vlaknima i povoljno deluje na želudačnu floru. Dovoljna je jedna porcija.
Đumbir takođe umiruje nivo kiseline i ublažava žarenje u želucu i jednjaku.

Izbegavati
Mleko u borbi protiv gorušice predstavlja najčešću zabludu. Kada mleko stigne do želuca, mlečne masnoće, kalcijum i belančevine izazivaju pojačano lučenje kiseline i potenciraju ovaj problem.
Mentol bombone, koje se u narodu vrlo često koriste za ublažavanje gorušice, takođe predstavljaju zabludu. Nana, kao njihov glavni sastojak, opušta donji deo jednjaka i na taj način povećava opasnost od gorušice.
Ljutu hranu trebalo bi izbegavati kada god je moguće, a naročito beli luk i ljutu papriku, kao i gazirana pića, čaj i kafu. Najmanje tri sata pre spavanja ne bi trebalo konzumirati nikakvu hranu.

Povezani sadržaj:  ZBOG VRUĆINE PADA PRITISAK: Dr Josipović iz Hitne pomoći savetuje šta uraditi da ne dođe do kolapsa

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: