POMIJEŠAJTE OTOPINU BIJELOG LUKA, zahvaljujući kojoj ćete se moći zauvijek oprostiti od puževa u svojoj bašti

| May 22, 2024 | 22:44 | 2,822 | 0

Vrt obožava kišu i vlagu jer one pružaju osnovnu hranu koja je biljkama potrebna za preživljavanje. Nažalost, prisutnost kiše i vlage također je magnet za puževe.

Ovi puževi posjeduju nezasitan apetit, razmnožavaju se velikom brzinom i imaju potencijal izazvati pustoš u vašem vrtu.

Dok je među vrtlarima široko shvaćeno da kemikalije treba koristiti štedljivo, postoje određena područja u kojima je njihova uporaba strogo zabranjena ili jednostavno nepoželjna.

U vrtu u kojem uspijeva jestivo bilje treba voditi računa o prisutnosti puževa i njihovom utjecaju na gredice i voćke. Međutim, postoji rješenje za rješavanje ovog problema.

Kako bi zaštitili svoje usjeve, većina vrtlara koristi zamke za sol. Međutim, postoji jednostavnija metoda za lociranje puževa i provođenje dnevnog tretmana “solenja”.

Stvaranje vlastitog spreja za češnjak ima višestruke svrhe – ne samo da obeshrabruje neželjene posjetitelje, već se također pokazalo isplativim i ekološki prihvatljivim rješenjem.

Kako se trebamo pozabaviti pojavom puževa u našem vrtu?
Repelentna svojstva češnjaka, koja se pripisuju alicinskoj komponenti, naširoko su poznata. Brojne studije pokazale su učinkovitost češnjaka u borbi protiv niza vrtnih nametnika.

Za razliku od kemijskih alternativa koje mogu naškoditi tlu i lokalnim divljim životinjama, domaći sprej od češnjaka sigurna je i ekološki prihvatljiva opcija.

Stvaranje vlastitog spreja za češnjak je isplativa opcija u usporedbi s kupnjom kemijskih alternativa. Ne samo da sprej od češnjaka učinkovito odvraća puževe, već služi i kao svestrano rješenje za suzbijanje drugih nametnika poput lisnih uši, nudeći sveobuhvatnu preventivnu mjeru.

Povezani sadržaj:  Ministar Basta predlaže da se sruši škola “Vladislav Ribnikar”

Otkrijte proces izrade vlastitog repelenta puževa iz udobnosti svog doma.
Za pripremu ovog prirodnog spreja trebat će vam 4-5 češnja češnjaka i 2 litre vode. Započnite s protiskanjem režnjeva češnjaka, a zatim ih stavite u posudu s vodom. Ostavite smjesu da nesmetano odstoji dan ili dva. Tijekom tog vremena, aktivne komponente češnjaka će se uliti u vodu, čime će se povećati snaga spreja. Nakon što prođe željeno razdoblje infuzije, sprej je spreman za upotrebu. Prebacite otopinu u bocu s raspršivačem ili limenku radi lakše primjene.

Jednom tjedno imate mogućnost procijediti smjesu i prebaciti je u raspršivač ili preskočiti proces cijeđenja i uliti je direktno u vrč. Odatle možete prskati okolne gredice s povrćem ili ih jednostavno zalijevati.

Da bi se održala njegova učinkovitost, prskanje treba ponoviti nakon svake kiše. Nadalje, ovaj se sprej pokazao prilično učinkovitim u odvraćanju lisnih uši i raznih drugih štetnika.

Iskusite prednosti ovog ekonomičnog i vrlo učinkovitog spreja u svom vrtu, jer učinkovito štiti vaše biljke od nepoželjnih posjetitelja.

Za zaštitu biljaka, jedna učinkovita metoda je okružiti ih barijerama i preprekama koje predstavljaju izazov za puževe koji pokušavaju dobiti pristup.

 

PROMOTED CONTENT

Čaša ga može riješiti 7 kg u 2 tjedna
More…
94
24
31

Jednostavan lijek uklanja bore čak i sa 65 godina!
More…
389
97
130

Povezani sadržaj:  EVO ZAŠTO TREBA STAVITI ROLNU TOALET PAPIRA U FRIŽIDER: Genijalni trik raspametio internet, najprostija caka koja uštedi mnogo

Da li imate više od 80 kg? Doći ćete do 56 kg! zapišite recept
More…
315
79
105

U tu svrhu koriste se različiti materijali kao što su piljevina, kora, iglice, pepeo, ječmena ljuska, ljuske jaja, šljunak, lomljeni kamen s oštrim rubovima, živo vapno te mineralna gnojiva poput superfosfata i kainita. Ovi materijali se posipaju po biljkama kako bi se potaknuo rast.

Jedinstvena korisnost živog vapna leži u njegovoj sposobnosti da brzo dehidrira i ubije puževe; međutim, njegova svojstva su ugrožena kada je izložena kiši i vlazi.

 

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: