PUPAK MI JE SPASAO ŽIVOT, DA NISAM PRIMETILA NEŠTO ČUDNO – SADA BIH BILA MRTVA: Evo kako je izgledao simptom RAKA

| May 3, 2024 | 14:53 | 297 | 0

Ispovest žene kojoj su lekari otkrili rak jajnika ne kod ginekologa, već dermatologa. Tešku dijagnozu otkrio simptom na pupku.

Bez obzira na to koliko smo informisani i pažljivi prema svom zdravlju, opaka bolest može vrlo podmuklo da se sakrije, a simptomi mogu da budu suptilni i lako da se protumače kao bezopasni. Ovo je priča o jednoj ženi koja je prošla kroz dramu i podelila svoje iskustvo kako bi pomogla drugima da budu svesniji rizika.

Kada je Kari Nimejer prešla prag bolnice, nije ni sanjala da će dobtiti “najcrnju” dijagnozu. Iako je godinama bila veoma aktivna u borbi za prevenciju raka jajnika, mislila je da je upoznata sa svim simptomima ove opake bolesti, Ispostavilo se da joj je promakao najbezazleniji i najpodmukliji. U 44. godini je, nažalost, imala priliku da ga otkrije.

Karcinom jajnika se često naziva “tihim ubicom” jer simptomi koje uzrokuje lako se mogu prevideti ili pripisati drugim problemima. Simptomi raka jajnika uključuju često mokrenje, brzo osećaj sitosti, promene u radu creva, nadimanje, umor, mučnina, bol u leđima, bol tokom seksa, zatvor i obilne menstruacije. Nažalost, svi ovi simptomi mogu biti povezani i sa drugim zdravstvenim problemima, što često dovodi do pogrešnih dijagnoza i kasnog otkrivanja raka jajnika.

Kari je redovno odlazila na preglede i brinula o svom zdravlju, ali rak jajnika ipak nije prepoznala na vreme. Ono što ju je na kraju dovelo do dijagnoze nije bilo ginekološki pregled, već poseta dermatologu. Mali izraslina na njenom pupku, koja je izgledala kao gumica za brisanje na vrhu olovke, nije izgledala ozbiljno, ali se ispostavilo da je bila znak nečeg mnogo opasnijeg.

Povezani sadržaj:  ČUVENI DOKTOR HRANOM LIJEČIO TEŠKE BOLESTI: Ako ovo jedete svaki dan, izbacit ćete toksičnu sluz iz tijela i obnovit ćete ćelije

Jedini simptom koji je primetila
Dijagnozu je dobila 1. aprila 2020. godine i odmah je krenula sa ispitivanjima. Test krvi pokazao je povećane nivoe tumor markera CA-125, iako taj marker nije potpuno pouzdan za otkrivanje karcinoma jajnika. CT skeniranje je otkrilo da su na jajnicima bila dva tumora veličine manjih citrusa, a u sredini stomaka je bio treći veličine pomorandže. Kancer se već proširio na pupak, što je, prema njenim rečima, bilo jedini simptom koji je primetila.

Karcinom jajnika može biti izazovan za dijagnozu, jer se simptomi razlikuju i često se mešaju sa drugim problemima. Žene koje su se suočile sa ovom bolešću imaju različite priče – neke su otkrile kancer tokom trudnoće ili dok su pokušavale da ostanu u drugom stanju, dok su druge imale neobično krvarenje ili druge alarmantne simptome. Mnoge od njih su se obratile lekaru zbog navedenih simptoma, ali su često dobijale pogrešnu dijagnozu neke druge bolesti.

U svojoj ispovesti koju je preneo Huffington Post Kari je ispričala da većina osoba izbegava odlazak kod lekara, bilo što su ubeđene da je reč o nečemu samo prolaznom, bilo iz straha. I sama je to radila, iako je kasnije shvatila da je postojao još jedan simptom koji je mogao da ukaže da nešto ozbiljno nije u redu, a to je bio jak bol u leđima šest meseci pre nego što joj je postavljena dijagnoza.

Povezani sadržaj:  VOĆE KOJE IMA BROJNA LJEKOVITA SVOJSTVA: 10 RAZLOGA ZAŠTO TREBAMO JESTI MANDARINE SVAKI DAN.

Dijagnoza raka jajnika je svakako zastrašujuća, a Kari danas kaže da joj je pupak zapravo spasio život. Da kancer nije pronašao put kroz pupak, verovatno ne bi bio otkriven dok ne bi ugrozio druge vitalne organe poput jetre, bubrega ili pluća. Ali Kari je imala sreće – lečenje je moglo da počne na vreme.

Prošla je operaciju i hemioterapije, ali je svesna da rak može da se vrati. Međutim, ostala je pozitivna i nada se da će nauka uskoro pronaći efikasno lečenje. Svoje iskustvo je podelila sa svetom kako bi sve upozorila da pažljivo slušaju šta im telo poručuje i da ne ignorišu simptome, ma koliko im se činili bezazlenim.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: