SMRT ZBOG SMANJENJA ŽELUCA SE DESI ZBOG OVE GREŠKE! Hirurg dr Skrobić – “Stalno upozoravamo na nju i opet idu u Tursku”

| May 2, 2024 | 09:29 | 110 | 0

“I dalje se dosta veliki broj pacijenata odlučuje za operaciju smanjenja želuca, a posledica su ovakve greške”, rekao je dr Ognjen Skrobić, hirurg sa Prve hirurške klinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Dvadesetogodišnja devojka iz Velike Britanije preminula je nakon što joj je pozlilo u avionu koji je prinudno sleteo na beogradski aerodrom. Vraćala se iz Turske nakon operacije smanjenja želuca. Koje su prednosti i mane ovakvog zahvata i kada dolazi do komplikacija, otkrio je u “Jutru” na Prvoj dr Ognjen Skrobić, hirurg sa Prve hirurške klinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

“U ovom slučaju pričamo o neetičkom medicinskom turizmu i upravo na ovaj problem engleski medicinski sistem već dugo upozorava i daje savete svojim građanima da ne idu u Tursku zbog cena. I dalje se dosta veliki broj odlučuje za to, a posledica su ovakve greške. To se dešava jer pacijenti dolaze nepripremljeni, jedan dan nakon boravka u hotelu bivaju operisani, sutradan pušteni kući. U zavisnosti od toga kakva je bolnica, neki dobiju smernice za dalje, a neki ne. Napuštaju Tursku i dalje moraju da se snalaze sami, bez da su dobili adekvatnu pripremu”, rekao je dr Skrobić.

“Ovo je vrlo ozbiljna hirurška intervencija, zahteva kompletan program. Najmanje dve do tri nedelje je potrebno da se pacijent spremi za operaciju, a nekad i više meseci. Ako nekome reklamirate da ovako nešto možete da završite za dva do tri dana, onda je u pitanju neetičko oglašavanje”, rekao je hirurg.

Povezani sadržaj:  RODITELJI MORAJU DA PRIPAZE NA OVO DOK JE DIJETE MALO, POSLIJE JE KASNO: Dr Ranko Rajović pogađa pravo u SRŽ PROBLEMA

Dr Skrobić je istakao da pretpostavlja da su komplikacije koje su nastale kod dvadesetogodišnje devojke iz Velike Britanije vezane za uznapredovalu sepsu. Dodao je i da je reč o plemenitoj hirurgiji, ali samo ako se pravilno ispoštuju sve procedure koje zahteva.

“Barijatrijska hirurgija je relativno mlada grana hirurgije, radi se poslednjih 20 godina intenzivno. Sada je poznato da postoje ogromne epidemiolške studije koje pokazuju da barijatrijska hirurgija produžava život. Pacijentima, koji su pokušali na raznorazne načine da smršaju i kad počnu da im smetaju oboljenja koja prate gojaznost, onda im hirurgija preostaje kao jedini izbor, a rezultati su odlični. Ne samo da dolazi do redukcije kilograma, već i do kontrole dijabetesa, hipertenzije, kardiovaskularnih komplikacija, dobre pokretljivosti, neverovatnog psihičkog efekta”, rekao je doktor i otkrio ko su kandidati za ovu operaciju:

“Odgovornost svih nas je da ukažemo na to kako se pravilno obavlja. Po novim indikacijama koje su izašle 2022. godine, imamo nove smernice za kandidate. Do tada je indeks telesne težine bio preko 40 ili preko 35 sa prisutim oboljenjima koji prate gojaznost.Sve je smanjeno za pet, tako da je danas indeks telesne mase preko 35, odnosno 30 ako je prisutan dijabetes, hipertenzija ili problemi sa pokretljivošću”, rekao je dr Ognjen Skrobić.

Povezani sadržaj:  OČISTITE TIJELO OD NAGOMILANIH OTROVA: Ako popijete samo šolju ovog čaja na dan, vaša jetra, crijeva i krv će se preporoditi

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: