SRBIJA GA PAMTI KAO ŠURDU,A TRAGEDIJA K0JA MU SE DESILA RAZNOSI NA KOMADE: NAJGORE Što RODITELJU Može Da Se Desi

| May 2, 2024 | 08:08 | 559 | 0

Od filma “Otac na određeno vreme”, preko uloge čuvenoj policajca sa Petlovog brda, pa do “Mirisa kiše na Balkanu” Ljubiša Samardžić će zauvek biti važan deo domaće kinematografije. Život glumca nije bio nimalo lak.

Prvu veliku tragediju doživeo je još kao dečak. Oca Draga izgubio je kada je imao samo devet godina, a njegova prerana smrt došla je kao posledica teškog rada u rudniku Jelašnica, kod Niške Banje. Porodica mu je oduvek bila važna, pa je često kasnije isticao koliko je bio vezan za suprugu Miru i ćerku Jovanu. Druga porodična tragedija zadesila ga je kada je izgubio sina. Dragan Samardžić, koji se bavio filmskom produkcijom, preminuo je od leukemije u 34. godini.

Ljubiša Samardžić
foto: Damir Dervišagić
Davne 1973. godine popularni Smoki je u kolumni za TV Novosti otkrio anegdotu vezanu za svoje detinjstvo koja se godinama prepričavala. Kada mu je otac preminuo, majka Radmila, sestra Vida, brat Žarko i Ljubiša krenuli su u borbu za egzistenciju.

Ljubiša Samardžić preminuo je 8. septembra 2017. godine posle teške bolesti. Ostvario je više od 70 filmskih i televizijskih uloga, sarađivao sa svim jugoslovenskim rediteljima, a onda krajem devedesetih i sam preuzeo režisersku palicu. Godinama ga je pratio nadimak Smoki, koji je dobio zbog uloge mladića Smokija u filmu “Peščani grad” 1962. godine. Karijeru Ljubiše Samardžića pratila je jedna posebna saradnja sa koleginicom Milenom Dravić. Prvi put se sa njom na filmskom platnu pojavio u “Prekobrojnoj”, a nakon toga su zajedno igrali 25 puta. Njegov glumački talenat je često bio nagrađivan.

Povezani sadržaj:  OBUSTAVLJENA POTRAGA ZA DJEVOJČICOM DANKOM ILIĆ (2)

(Espreso/Plus online/Ivan Radulović/Prenosi M.M.)

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: