ŠTA ZNAČI BOL U PUPKU? Oštar ili “dosadan”, može da bude znak ovih zdravstvenih problema

| May 3, 2024 | 19:09 | 180 | 0

Bol u pupku može da bude simptom više zdravstvenih problema, evo koji su!

Šta znači bol u pupku? Ovaj deo stomaka, koji često zanemarujemo, može da se “oglasi” jakim, oštrim ili tupim i dosadnim bolom. Evo šta znači ako osećate bol u pupku.

Bol u pupku može da se fokusira oko samog centra stomaka, ili da imate osećaj kao da se širi ka drugim delovima tela. Sam po sebi nije zdravstveni problem, ali može da ukazuje na probleme sa zdravljem.

Šta izaziva bol u pupku?
Najbezazleniji uzročnik bola u pupku je neki problem sa varenjem. U tom slučaju, osećaćete još osećaj punog želuca i pre završetka obroka, nelagodnost posle jela, bol ispod grudne kosti ili mučninu.

Ako ga osećate pri istezanju ili kašljanju, moguće je da je uzrok stomačna hernija, odnosno kila. Bićete sigurni ako pored bola u pupku primetite i ispupčenje na abdomenu, ili osetite bol u predelu prepona.

Šta znači bol u pupku
IZVOR: SHUTTERSTOCK
Ako osećate bol u pupku na dodir, mogući uzrok je Kronova bolest. Ovaj zdravstveni problem karakterišu još i sledeći simptomi:

Dijareja
Grčevi u stomaku
Gubitak telesne težine
Iscrpljenost
Osećaj da morate češće da idete u toalet
Zapaljenska bolest creva može da utiče na tanko crevo, koje potom izaziva bol u predelu pupka, ali i drugim delovima stomaka.

Povezani sadržaj:  BUDITE SE NOĆU ILI NE MOŽETE ZASPATI: Evo šta vam tijelo pokušava reći!

Bol u pupku može da se manifestuje i kao osećaj nadutosti ispod samog pupka, ili osećaj kao da vas nešto “vuče” iznutra. Ako imate još neki od ovih simptoma, pored bola u pupku, posetite lekara.

Povraćanje
Stalni bol koji traje duže od četiri sata
Bolovi u grudima
Kratak dah
Promene boje stolice ili krv u stolici
Kao i bilo koji drugi simptom, ako bol u pupku potraje dve nedelje, obavezno idite kod lekara da biste utvrdili njegov tačan uzrok.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: