Zauvijek se riješite mrava kod kuće iu vrtu bez upotrebe kemikalija: Isprobani bakin savjet koji će ih preokrenuti

| May 23, 2024 | 08:35 | 1,263 | 0

Bilo da dolaze u obliku crnih mrava, crvenih mrava, šumskih mrava ili čak sićušnih faraonskih mrava, ova minijaturna stvorenja imaju sposobnost izazvati veliku nelagodu i pustoš.

Jednom kada se ovi neželjeni gosti osjete kao kod kuće, njihovo izbacivanje postaje pravi izazov, osobito ako radije izbjegavate korištenje kemijskih otopina koje bi mogle kontaminirati vaš životni prostor ili vanjski prostor. Ipak, ne bojte se! Ovdje smo da podijelimo kolekciju učinkovitih i vremenski provjerenih metoda, koje su prenijeli mudri pojedinci, a koje će vam omogućiti da izađete kao pobjednik u vašoj neprestanoj borbi protiv dosadnih grešaka. Pripremite se otkriti ove neprocjenjive tajne!

Susret s njima uobičajeno je iskustvo za gotovo sve pojedince koji su živjeli u stambenom naselju. Ovi posebni mravi cvjetaju u takvim okruženjima, napredujući na dosljedno visokim temperaturama koje oponašaju njihovo tropsko podrijetlo. Unatoč njihovoj minijaturnoj veličini, koja ne mjeri više od 2 milimetra, njihova je prisutnost nepogrešiva ​​zbog njihove velike brojnosti.

Susreti s ovim stvorenjima obično se događaju u kuhinji ili kupaonici, dok traže i traže hranu u blizini svojih mravinjaka. Ova su gnijezda strateški smještena u udaljenim područjima u blizini izvora vode. Njihova prisutnost posebno je istaknuta u usponima stambenih zgrada, služeći kao polazna točka za njihove istraživačke misije u cijeloj jedinici. Osim toga, može ih se naći kako marljivo njeguju tegle za cvijeće.

Bez obzira na to jesu li u početku otkriveni među hrpom šećera ili ne, ova stvorenja imaju nezasitnu potrebu za životinjskim bjelančevinama u svojoj prehrani. S velikim zadovoljstvom jedu meso, bez obzira na način pripreme. Međutim, oni također vole uživati ​​u ukusnim pecivima, slatkim i slanim, kao i orašastim plodovima i raznim drugim kulinarskim delicijama. Osim toga, smatraju da je kuhinjski otpad vrlo privlačan.

Ako imate posla s faraonskim mravima koji su se infiltrirali u vaš stan ili kuću, ključ za njihovo učinkovito uklanjanje leži u prevenciji. To podrazumijeva prakticiranje dobrih higijenskih navika kada je u pitanju skladištenje hrane, kao što je čvrsto zatvaranje spremnika i njihovo držanje na hladnom mjestu. Međutim, ako su se ti sićušni napadači već udomaćili, njihovo iskorijenjivanje može biti prilično izazovno. Evo nekoliko korisnih prijedloga za rješavanje problema:

Ocat
Kako biste privremeno eliminirali prisutnost mrava u stanu, možete upotrijebiti metodu koja uključuje vodu i ocat. Povremenim kvašenjem mrava ovom mješavinom možete ih odvratiti, jer mravi imaju jaku averziju prema vrućim tekućinama. Ako se ovaj pristup pokaže neučinkovitim, preporučljivo je ciljati područja gdje se mravi često okupljaju. Upotrijebite krpu natopljenu nerazrijeđenim octom kako biste snažno istrljali te površine. Za optimalne rezultate preporučuje se veća koncentracija octa. Alternativno, možete odlučiti pretočiti ocat u bocu s raspršivačem i nanijeti ga izravno na zahvaćena područja.

Povezani sadržaj:  “Kad sam se udala shvatila sam da su svekrve najgora bića na svijetu”

Sastojak poznat kao prašak za pecivo obično se koristi u procesu pečenja.
Prašak za pecivo koji se inače nalazi u smočnici svake kuharice također je vrlo učinkovit. Sastoji se od sode bikarbone i kiselih soli koje stvaraju reakciju kada se spoje. Jednostavno uzmite jednu ili više vrećica prema potrebi i pospite sadržaj po stazama i otvorima gdje ih uočite kako se penju.

Ostaci zrna kave nakon kuhanja.
Još jedna mogućnost za razmatranje je tradicionalni pureći temeljac. Sačuvajte ga i dehidrirajte, a nakon što vam dosadi, razbacajte ga po kolniku među mrave ili direktno na njih. Odbija ih njegov jak miris, zbog čega brzo nestaju.

Papar
Aroma će biti potpuno lišena bilo kakve začinske esencije. Možete posuti klinčiće, zvjezdasti anis ili cimet u prahu po područjima koja često posećuju. Velika je vjerojatnost da će trajno napustiti prostor. Primjena ljute papričice na put mrava daje isti ishod.

Kombinacija celera, soli i cimeta
Kako biste svjedočili fascinantnom fenomenu, pokušajte unijeti nekonvencionalnu poslasticu od povrća u njezino prirodno stanište. Celer narežite na ploške ili kockice, posolite ga i obilno pospite mljevenim cimetom. U roku od nekoliko dana primijetit ćete njegovo postupno pojavljivanje. Sol će istaknuti okus celera, dok će cimet pojačati njegovu moć.

U slučaju da se bakini kućni lijekovi pokažu neučinkovitima, sljedeći način djelovanja bio bi okrenuti se kemijskim otopinama. Obično to uključuje korištenje zamki za hranu ili zaštitnih sprejeva u kombinaciji s insekticidima.

Načini uklanjanja mrava iz vašeg vrta

PROMOTED CONTENT

Milionerka iz Srebrenik pokazuje kako zarađuje 10 900 KM dnevno
More…
854
214
285

28-godišnja milionerka iz Srebrenik priča kako je postala bogata
More…
640
160
213

Žena je izbrisala bore za 6 dana ovim kućnim lijekom: uradi to
More…
557
139
186

Povezani sadržaj:  Šta ne smiješ da radiš u kući dok je oluja

Vrt je mjesto gdje mravi ispoljavaju svoju najveću razornu moć, infiltrirajući se u razna područja kao što su staklenici, drveće, voćke, travnjaci, jagode i cvjetnjaci. Ako ih ne uklonite odmah, to može dovesti do potpunog uništenja. Ovi štetnici nanose štetu grizući lišće i korijenje biljaka, naposljetku dočekati svoju smrt.

Ne samo da uništavaju naše usjeve, već također imaju tendenciju oslabiti i oštetiti ceste, kamenje, terase i ploče dok grade svoja gnijezda, što rezultira labavim ili padajućim strukturama.

Da biste iskorijenili lisne uši koje se razmnožavaju na slatkom nektaru biljaka, upotrijebite prskalicu poznatu kao “đavolja” prskalica. Pomiješajte sto grama svježe mljevene ljute papričice s jednom litrom vode, dobro promiješajte i procijedite kroz finu krpu. Umiješajte dobivenu otopinu u pet litara sapunice i napunite raspršivač ovim snažnim pripravkom. Dosljedno prskajte biljke koje su postale žrtve najezde mrava. Preporučljivo je prvo testirati otopinu na nekoliko donjih listova kako biste izmjerili njezinu koncentraciju, budući da pretjerano jaka mješavina može naštetiti biljci.

Za istjerivanje mrava iz vaših gredica od velike pomoći mogu biti aromatične biljke. Ova minijaturna stvorenja posjeduju iznimno izoštren njuh, otkrivajući svaki divan miris koji ih okružuje. No, jednako ih odbija i miris aromatičnih tvari, čak iu malim dozama. Stoga, ako ih želite premjestiti iz svog vrta, razmislite o sadnji paprene metvice, limunske trave, lavande, češnjaka, pelina, klinčića, mažurana ili morskog luka u blizini mjesta gdje se okupljaju.

Suočavanje s krilatim mravima može biti prilično mučno, posebno u ljetnim mjesecima. Ovi mladi muški mravi izlaze iz svojih izvornih mravinjaka u potrazi za potencijalnim partnerima, stvarajući spektakl poput pčela. Nakon što pronađu ženke iz različitih mravinjaka, upuštaju se u parenje i doprinose rađanju nove generacije. Ova navala krilatih mrava može preplaviti ne samo vrt i terasu nego čak i unutrašnjost kućanstva.

Iako možda imate ograničenu kontrolu nad mravima vani, postoje mjere koje možete poduzeti kako biste ih spriječili da se infiltriraju u vaš životni prostor. Uz fizičke barijere poput zavjesa, mreža i ljepljivih zamki, aromatični mirisi koje ispuštaju određene biljke mogu poslužiti kao sredstvo odvraćanja. Mravi posebno ne vole metvicu, eukaliptus, bosiljak i lavandu, pa je korisno postaviti ove biljke blizu prozora.

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: