BORBA PROTIV STARENJA I BOLESTI: VAŽNOST SELENA ZA ŽENE U PEDESETIMA

| June 10, 2024 | 12:25 | 1,663 | 0

Otkrijte značaj selena u održavanju dobrobiti žena u dobi od 50 i više godina. Ovaj esencijalni mineral igra vitalnu ulogu u očuvanju vitalnosti, hormonske ravnoteže i cjelokupnog zdravlja.

Kako žene dođu u pedesete, često se susreću s menopauzom i hormonalnim fluktuacijama, što predstavlja razne prepreke. Selen, snažan antioksidans, igra ključnu ulogu u usporavanju procesa starenja, suzbijanju štetnih slobodnih radikala i poboljšavanju izgleda kože i kose. Osim toga, ovaj mineral pomaže u smanjenju vjerojatnosti hormonalnih nepravilnosti, jačanju imunološkog sustava i promicanju kardiovaskularne dobrobiti. Nadalje, selen povoljno utječe na živčani sustav, olakšava upravljanje stresom i olakšava apsorpciju određenih vitamina.

 

Indikacije nedostatka selena u organizmu su stalna iscrpljenost, hormonalne i kardiovaskularne komplikacije, propadanje kože, kose i noktiju, kao i promjena boje noktiju. S obzirom da ovi simptomi potencijalno mogu označavati niz zdravstvenih problema, preporučljivo je potražiti savjet liječnika prije unošenja dodataka prehrani. Važno je napomenuti da prekomjerna konzumacija selena također može imati štetne učinke.

 

Postoji veliki izbor namirnica bogatih selenom, uključujući ribu, plodove mora, pistacije, gljive, jaja, pšenične i zobene mekinje, kokos, sjemenke suncokreta, orašaste plodove, maslac, sir i češnjak. S druge strane, važno je kloniti se namirnica koje ometaju apsorpciju selena, poput slatkiša, peciva i gaziranih pića. Kako bi se održala dovoljna razina selena u tijelu, preporučuje se dnevno konzumiranje 50 grama gljiva, 70 grama kokosa ili 1-2 brazilska oraha.

Povezani sadržaj:  Jesenja ravnodnevnica nastupa 23. i OVA 4 znaka očekuje NAJINTENZIVNIJI PERIOD dosad: Nemojte se uplašiti, evo šta treba da očekujete

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: