DOBRO POGLEDAJTE NOGE: Jedan simptom ukazuje na problem sa srcem, a mnogi ga ignorišu

| June 19, 2024 | 22:05 | 200 | 0

Zatajenje srca je oboljenje koje se ne leči, a jedan od znakova se javlja na nogama.

Zdravstveno stanje koje se zove srčana insufijencija ili zatajenje srca, javlja se kada srce više ne može da pumpa dovoljnu količnu krvi kojom bi snabdevalo ceo organizam. To ne znači prestanak rada srca, već samo slabljenje snage kojom pumpa. Zatajenje srca ne može da se izleči, ali može se pogoršavati tokom vremena.

Najčešći simptomi
Na problem sa srcem ukazuju brojni simptomi, ali se u početku uglavnom zanemaruju. Simptomi, poput iscrpljenosti i nedostatka vazduha mogu se kontrolisati i ljudi im ne pridaju mnogo značaja. Postoji još jedan simptom zatajenja srca koji se javlja ujutro, a potom se pogoršava kako dan odmiče. To su otečeni zglobovi i noge, do kojih dolazi zbog nakupljanja tečnosti. Medicinski izraz za to stanje je edem. Ako su vam oba zgloba, stopala ili noge natečeni tokom celog dana, a situacija se ne popravi u roku od nekoliko dana, obavezno idite kod lekara, piše „Healthline“.

 

Razlozi nastanka otoka

Važno je da znate da edem nije uvek posledica zatajenja srca. Zadržavanje tečnosti može biti posledica alergijske reakcije, prekomerne telesne težine ili jednostavno predugog mirnog sedenja. Razni lekovi, poput steroida i antidepresiva, takođe mogu uticati na zadržavanje tečnosti.

Povezani sadržaj:  PRIMIJETILI STE OVAKVE PROMJENE NA KOŽI: Evo šta nedostaje vašem organizmu

Uz natečene zglobove, drugi simptomi zatajenja srca su umor, vrtoglavica i nesvestica. Mogu se javiti i uporan kašalj, ubrzan rad srca.

NAJZENA.RS

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: