GNOJNA ANGINA: Prirodno liječenje tretmanima kod kuće

| June 25, 2024 | 00:17 | 150 | 0

Krajnici čuvaju naše tijelo tako što spriječavaju ulazak bakterija ili virusa kroz grlo. Ukoliko se ipak pojavi bakterija, prvo nastaje gnojna upala grla i upala krajnika, a potom i angina. Također, može biti i spriječena, kako? Pročitajte gnojna angina prirodno liječenje…

Iako može biti posljedica prehlade ili sezonske gripe, u tim slučajevima često dolazi samo do nadražaja krajnika “tonsillitis”. No, ako se ipak pojavi, tegobe su vrlo bolne i teške.

Simptomi gnojne angine i upale krajnika su slični kao i kod gripe ili jake prehlade. Povišena tjelesna temperatura, groznica, glavobolja, otežano gutanje i bol u grlu, najčešći su simptomi gnojne upale grla.

U nekim slučajevima mogu se stvoriti žuto-bijele fleke na krajnicima. Takve bakterije lako mogu dospjeti u krv i izazvati organske upale kao što je upala mišića grla, upala srčanog mišića ili upala bubrega. Česte upale grla mogu biti posljedica hroničnog oboljenja krajnika.

Gnojna angina nikada neće nastati preko noći, uvijek je posljedica neke druge bolesti. Par dana prije pojave angine, javlja se žarenje i bol u grlu. Kako bi se spriječila gnojna upala grla, odnosno gnojna angina, započnite liječenje kod kuće čim primjetite prve simptome.

Gnojna angina prirodno liječenje

Bilo da se radi o akutnom ili hroničnom stanju, gnojna angina prirodno liječenje se vrši isključivo upotrebom ljekovitog bilja blažeg dejstva. Posebno onog koje ima sluz, pektine, tanine i neka eterična ulja. Posebno se cijeni aromatično bilje u kojem ima proazulena.

Povezani sadržaj:  Znate li zašto biste trebali pojesti jaje svaku večer prije spavanja?

Prilikom destilacije tih biljaka nastaju azuleni, zbog čega su ova eterična ulja plave ili zelene boje. Ukoliko je eterično ulje od kamilice, hajdučke trave i nekih drugih biljaka tamnije plave boje, utoliko se u medicini više cijeni, jer ima više ugljovodonika azulena i zbog toga bolje i pouzdanije djeluje kao antiflogistik, tj. protiv upala sluznice i kože.

Čajevi i mješavine koje pomažu kod gnojne upale grla

Kako bi se izbjegla gnojna angina prirodno liječenje može biti od velike pomoći. Ovdje se nalazi lista čajeva i čajnih mješavina koje možete vrlo jednostavno pripremiti kod kuće. A njihova djelotvornost se dokazuje vijekovima, prenošena sa koljena na koljeno:

– Kafena kašika kamilice i hajdučke trave u 2 dl vode

– Kafena kašika kamilice i žalfije u 2 dl vode

– Kafena kašika žalfije, kamilice i petrovca u 2 dl vode

– Kafena kašika žalfije, kamilice i iđirota u 2 dl vode

– Supena kašika kamilice i žalfije, kafena kašika petrovca i nane u 5 dl vode

– Supena kašika kamilice, cvijeta bijelog i crnog sljeza i podbjela u 5 dl vode

– Supena kašika cvijeta ruže, trandavilja, bijelog i crnog sljeza i podbjela u 5 dl vode

– Supena kašika lista žalfije, nane, timjana, majčine dušice i vranilovke u 1 litar vode

– Po dvije supene kašike iđirota i bijelog sljeza u 1 litar vode

– Supena kašika lista dunje, jabuke, crnog sljeza, podbjela i žalfije u 5 dl vode

Povezani sadržaj:  ZOVU GA PRIJEKI LIJEK KOJI SVI IMAMO U KUĆI: Protiv upale grla, žgaravice, uklanja bradavice, reguliše nivo šećera u krvi…

– Supena kašika kamilice, nane, žalfije i anisa u 5 dl vode

– Supena kašika pupoljaka majske ruže i cvijeta trandavilja, kafena kašika kamilice i matičnjaka u 1 litar vode

– Supena kašika korjena bjelog sljeza i sladića, kafena kašika žalfije i nane u 5 dl vode- Supena kašika lista jagode, kupine, maline i ribizle u 5 dl vode

– Supena kašika korjena srdobolje i srčanika, kafena kašika žalfije, nane, majčine dušice i kamilice u 1 litar vode.

Kako pripremiti i koristiti čajeve

Sve navedene mješavine možete pripremiti na sljedeći način.

Za pripremu koriste se suhe i usitnjene biljke, po navedenim mjerama male i velike kašike. Stavite biljke u šerpu, prelijte ključalom vodom i odmah poklopite.

Nakon što se prohladi, procijedite čaj i njime grgljajte u grlu. Poslije svakog grgljanja, čaj popijte. Ovo radite najmanje 3 puta dnevno.

Lista biljaka je široka, ali vi možete pripremiti onaj za koji imate sastojke. Ukoliko vam neke od navedenih biljaka nisu poznate

Izvor: narodnilijek.com

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: