ODMAH ZAPIŠITE: OVO JE NAJBOLJI DOMAĆI RECEPT ZA SLADOLED OD SAMO 4 SASTOJKA

Probala sam hrpu tih domaćih sladoleda i nikako nisam bila zadovoljna sve dok nisam slučajno naišla na ovaj recept, dobila sam ga od jedne starije žene. Sladoled je bolji nego kupovni, ja sam bila oduševljena

SASTOJCI

400 g vrhnja za šlag
2 kisela vrhnja
5 jaja
10 žlica šećera

PRIPREMA:

Umutiti 400 g vrhnja za šlag zatim u njega dodati 2 kisela vrhnja. U drugoj posudi dodati 5 jaja i 10 žlica šećera, smjesu mutiti oko 10-ak min dok ne bude potpuno pjenasto. Zatim sjedinimo prethodno izrađeno vrhnje za šlag i jaja. Smjesu podijeliti na 2 ili 3 dijela i dodati po želji što volite. Možete dodati čokoladu, ekstrakte, napolitanke, narančin ili lumunov sok, voće. kokos itd..Staviti na hlađenje. Ja sam ovaj put u jedan dio stavila mliječnu čokoladu (rastopila sam je, oko 150 g) a u drugu napolitanke od nugata sam izrezala na kockice.

BONUS:

BRZI ROLAT SA BANANAMA KOJI PODSEĆA NA SLADOLED

POTREBNI SASTOJCI:
keks:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
Prstohvat praška za pecivo je dovoljan
2 kašike ulja
2 kašike mleka

krema:
800 ml mlijeka
2 Dolcela puding od vanilije
1 kašika Gussnel Dolcela (gustina)
1 vanilin šećer Dolcela
150 g putera ili margarina

i više:
5 kašika džema od malina
200 ml Dolcela slatkog vrhnja
2 velike banane

NAČIN PRIPREME:
Odvojite bjelanjke od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, pa dodati mleko i ulje. mix. Dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo i pažljivo promešajte. Na kraju dodajte umućena bjelanca u 3 serije i pažljivo promiješajte. Smjesu izlijte u veliki pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 180°C oko 20 minuta. Pečene kolačiće umotajte u vlažnu kuhinjsku krpu. Pustite da se ohladi.
Odvojite 200 ml mlijeka, a ostatak sipajte u lonac i prokuhajte. Umutiti prašak za puding, gustin, šećer i odvojeno mleko dok nema grudvica, pa sipajte u šerpu. Neprestano mešajući skuvati kremu. Ohladiti pa dodati omekšali puter/margarin. mix.
Pekmez od malina premažite na kekse i prelijte sa 2/3 kreme, pažljivo premažite i na jedan kraj stavite dvije banane.
Pažljivo urolajte. Stavite na tacnu. Preostalom kremom premazati rolnice. Stavite u frižider da se ohladi. Umutiti slatku ili umućenu pavlaku i premazati preko rolata. Dobro ohladiti pa iseći na kockice.

Related Posts

KINDER BUENO KOLAČ…prste da poližeš,nećete moći prestati da jedete

Volite li jednostavne recepte za kolače koji ne zahtijevaju pečenje, brzi su i jednostavni za pripremu i u trenu nestaju s tanjura, pisanje o receptima Nataše Pralice razveselit će svakoga….

Read more

ČEŠKI KOLAČ KOJI OSTAVLJA BEZ DAHA: Kremast, sočan i nevjerovatno jeftin za pripremu

Ovaj kremasti češki kolač je uvijek dobrodošao na trpezama širom Balkana Pored tradicionalnih kolača kao što su šampita ili hurmašice, mnogi obožavaju i kremaste slatkiše koji se pripremaju od već…

Read more

OVO JE K0LAČ SVIH KOLAČA! PROČITAJTE

Predivnog su i primamljivog izgleda, ali još boljeg okusa koji će Vas oboriti s nogu! SASTOJCI: Za biskvit 8 bjelanjaka 70 g šećera 150 g mljevenog maka 50 g kokosa…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *