OVAJ RAK JE OSMI PO SMRTNOSTI U SRBIJI: Dr Džamić upozorava da ne ignorišemo jedan simptom, može da nam spasi život

| June 19, 2024 | 22:36 | 413 | 0

Sve više pacijenata dolazi u fazi kada hirurgija više nije dovoljna i lečenje mora da se nastavi hemioterapijom

Rak mokraćne bešike godišnje odnese i 1.000 života. O tome se ne govori se dovoljno često, ili skoro uopšte, iako godišnje u Srbiji tu dijagnozu dobije više od 2.300 ljudi, prenosi “RTS”.

Karcinom mokraćne bešike u Srbiji je peti po učestalosti i osmi po smrtnosti, zbog čega je maj mesec posvećen borbi protiv tzv. “siročeta onkologije”, kako ga naziva direktor Klinike za urologiju UKCS, prof. dr Zoran Džamić.

– Nažalost, u poslednjih 20 godina u eri velikog napretka na polju lečenja mnogih oblika karcinoma, nije se mnogo napredovalo u lečenju raka mokraćne bešike. Zbog toga je strašno važna prevencija. Pojava krvi u urinu je glavni alarmatni simptom koji treba da dovede pacijenta kod lekara – objašnjava Džamić za RTS.

Faktori rizika su pušenje, gojaznost, rad u različitim industrijama. Genetska komponenta nije toliko izražena kao kod drugih oblika karcinoma. Treba napomenuti i da muškarci mnogo češće oboljevaju – skoro duplo više. Rana dijagnostika i ultrazvuk mogu mnogo da pomognu u postavljanju dijagnoze.

– Kada govorimo o lečenju, hirurgija je zlatni standard. Međutim, sve više pacijenata dolazi u fazi kada hirurgija više nije dovoljna, a tada na scenu stupaju hemoterapija, bio, loška terapija i imunoterapija koja pokazuje značajne rezultate – ističe Džamić.

Povezani sadržaj:  SAČUVAJTE RECEPT: Za dobro pamćenje, jaku krv i dobar vid…

najzena.rs

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: