REFLUKSNA BOLEST: Uzroci i simptomi kiseline u želucu, ignorisanje može imati ozbiljne posledice

| June 19, 2024 | 22:34 | 281 | 0

Istražite uzroke i simptome refluksne bolesti, uključujući vraćanje kiseline u jednjak. Ignorisanje ovog problema može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući rizik od tumora jednjaka. Informišite se kako prepoznati i tretirati refluks radi očuvanja zdravlja

Problemi sa varenjem su uobičajeni i svako se s njima suočio bar jednom. Povremeno osećamo pojačanu želudačnu kiselinu, ali ako se javlja često ili se stalno vraća u jednjak, trebalo bi potražiti savet stručnjaka. U emisiji RTS Ordinacija, doc. dr Ognjan Skrobić sa Prve hirurške klinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije govorio je o refluksnoj bolesti.

Šta je GERB, odnosno stalno vraćanje želudačne kiseline u jednjak i kako se razlikuje od standardne pojačane kiseline?
“GERB je skraćenica za gastroezofagealnu refluksnu bolest, poznatu kao refluks. Normalno je imati kiselinu u želucu, ali problem nastaje kada se počne vraćati u jednjak. To može biti bilo koji sadržaj iz želuca koji se vraća i uzrokuje simptome ili oštećenja jednjaka, što se smatra refluksnom bolešću”.

Koliko često se to treba dešavati da bismo znali da je vreme da potražimo stručnu pomoć?

“Prema definiciji, refluksna bolest ako se javlja barem dva puta nedeljno, trebalo bi potražiti lekarsku pomoć. To je opšte prihvaćena definicija za GERB. Simptomi koji se ponavljaju dva ili više puta nedeljno su alarmantan znak da treba zatražiti pomoć”.

Povezani sadržaj:  NAPIPALI STE KVRŽICU ISPOD PAZUHA? Ovo je 8 mogućih UZROKA nastanka, a evo kada je SIMPTOM RAKA!

Koji su atipični simptomi i šta je tihi refluks?

“Atipični simptomi su različiti i mogu obuhvatiti iritaciju grla, pečenje u ždrelu, ili čak kašalj i promuklost bez uobičajene gorušice ili vraćanja kiseline. Tihi refluks može uzrokovati simptome poput čestog kašlja, promuklosti ili oštećenja zuba i sluznice usne duplje. Priroda refluksa može varirati, uključujući i gasni refluks gdje se vazduh nakuplja u želucu i izaziva simptome”.

Koji su mogući uzroci čestog vraćanja želudačne kiseline u jednjak?

“Uzroci su raznoliki, ali uključuju herniju hijatusa jednjaka, sporije pražnjenje želuca, brzu konzumaciju hrane, te unos hrane koja izaziva pojačanu kiselinu. Takođe, neki zdravstveni problemi poput dijabetesa mogu doprineti pojavi refluksa”.

Da li hrana ili način na koji jedemo igra ulogu u vraćanju kiseline na gore?

“Da, vrsta hrane i način konzumiranja igraju važnu ulogu. Brza hrana, koncentrisani šećeri i velike količine hrane konzumirane brzo mogu povećati rizik od refluksa”.

Koliko je opasno stalno vraćanje želudačne kiseline u jednjak?

“Stalno vraćanje želudačne kiseline može dovesti do upale jednjaka, erozije ili čak Baretovog jednjaka, što je prekancerozno stanje. Razvoj ozbiljnih problema može trajati godinama”.

Koliko dugo treba da traje refluks da bi se razvio ozbiljan problem?

“Razvoj ozbiljnih problema je dugotrajan proces. Čak i blagi simptomi zahtevaju lekarsku procenu. Redovni pregledi su važni, čak i ako ne osećate simptome, kako bi se identifikovali potencijalni problemi i pravovremeno reagovalo.

Povezani sadržaj:  DISKOVI I PRŠLJENOVI NAJVIŠE STRADAJU ZBOG PSIHE: NEMAČKI LEKAR DAO PRECIZNO OBJAŠNJENJE I NAČIN IZLEČENJA!

najzena.rs

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: