SIMPTOMI NISKOG KRVNOG PRITISKA I KAKO GA PODIĆI: Ako je niži od ovog broja – U OPASNOSTI STE

| June 26, 2024 | 23:23 | 225 | 0

Vjerovatno se i vama nekada dogodilo da vam iznenada pozli, osjećate vrtoglavicu, mučninu, muti vam se vid. U najgorem scenariju možete izgubiti svijest. Uzrok tom stanju može biti pad krvnog pritiska, koji je čest kada su temperature vazduha visoke.

Razlozi mogu biti i nedovoljan unos vode, prejaka terapija za obaranje pritiska ali i neke hronične bolesti. Iskustvo nije prijatno, a ljekari savjetuju kako podići krvni pritisak.

Uzmite čašu obične vode u koju ste razmutili po jednu kašičicu soli.
Lezite i noge podignite na nekoliko jastuka kako bi vam se krv što više slila u mozak
Umijte se hladnom vodom
Primjenom ovih metoda pritisak bi trebao da skoči u roku od 20 minuta. Ako i posle ovog perioda bude nizak obratite se ljekaru.

Normalna vrijednost krvnog pritiska, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, je 120/80 mm živinog stuba za osobe starije od 18 godina. Na njegovu vrijednost utiče niz faktora: životno doba, nasljedni faktori, ishrana, fizička aktivnost, eventualna terapija.

Snižen krvni pritisak, odnosno hipotenzija, je ako je vrednost krvnog pritiska manja od 90/60 mmHg. Istraživanja pokazuju da od njega najviše pate žene između 30 i 40 godina starosti.

(Lepa i Srećna)

 

Povezani sadržaj:  HITNO JE IZBACITE, 1 NAMIRNICA JE GLAVNI UZROK DEBLJINE: Stvara masnoću na stomaku i ugrožava zdravlje

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: