SIMPTOMI NISKOG KRVNOG PRITISKA I KAKO GA PODIĆI: Ako je niži od ovog broja – U OPASNOSTI STE

Vjerovatno se i vama nekada dogodilo da vam iznenada pozli, osjećate vrtoglavicu, mučninu, muti vam se vid. U najgorem scenariju možete izgubiti svijest. Uzrok tom stanju može biti pad krvnog pritiska, koji je čest kada su temperature vazduha visoke.

Razlozi mogu biti i nedovoljan unos vode, prejaka terapija za obaranje pritiska ali i neke hronične bolesti. Iskustvo nije prijatno, a ljekari savjetuju kako podići krvni pritisak.

Uzmite čašu obične vode u koju ste razmutili po jednu kašičicu soli.
Lezite i noge podignite na nekoliko jastuka kako bi vam se krv što više slila u mozak
Umijte se hladnom vodom
Primjenom ovih metoda pritisak bi trebao da skoči u roku od 20 minuta. Ako i posle ovog perioda bude nizak obratite se ljekaru.

Normalna vrijednost krvnog pritiska, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, je 120/80 mm živinog stuba za osobe starije od 18 godina. Na njegovu vrijednost utiče niz faktora: životno doba, nasljedni faktori, ishrana, fizička aktivnost, eventualna terapija.

Snižen krvni pritisak, odnosno hipotenzija, je ako je vrednost krvnog pritiska manja od 90/60 mmHg. Istraživanja pokazuju da od njega najviše pate žene između 30 i 40 godina starosti.

(Lepa i Srećna)

 

Related Posts

Naučno dokazano: Ovaj tretman može ublažiti bol koji uzrokuje išijas, rezultati su neverovatni

Razlike između grupa postale su očigledne u drugoj nedelji… Novo istraživanje koje je upoređivalo akupunkturu s placebo terapijom sugeriše da akupunktura može pomoći u ublažavanju bolova kod išijasa. Akupunktura ublažava…

Read more

Imate visok pritisak: Nemojte za doručak da jedete ove namirnice, ni za živu glavu

So nije jedini prehrambeni faktor koji doprinosi visokom krvnom pritisku. Stručnjaci iz Health Matcha izdvojili su četiri popularne opcije za doručak koje bi pojedinci s visokim krvnim pritiskom morali da…

Read more

Problemi sa zubom doveli do fatalnih posledica u Sarajevu: Doktor Marković upozorio na potencijalno opasne simptome

Ako se pravilo ne prostupa, možda doći do ozbiljnih komplikacija. Vest o smrti šesnaestogodišnje devojke iz Sarajeva nakon lečenja zuba u privatnoj ordinaciji šokirala je ceo region. Postavlja se pitanje…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *