VODA ZA KAFU NE SMIJE 2 PUTA DA PROKLJUČA, NI SLUČAJNO – A EVO ZAŠTO: Postoji jako dobar razlog, ne igrajte se

| June 26, 2024 | 23:34 | 223 | 0

Kome se nije dogodilo da zaboravi na vodu za kafu ili čaj.

Kada u žurbi stavimo vodu za kafu ili čaj često nam se dogodi da se sjetimo tek kada je gotovo sva voda uvrila. Većina samo dospe novu vodu u već proključalu i zakuha kafu. Međutim, stručnjaci tvrde da je ova navika izuzetno štetna i da je se moramo što prije riješiti.

Čak i zdravi minerali na ovaj način postaju štetni, što se jasno vidi na primeru kalcijuma koji na ovaj način stvara kamenac. Istraživavanja pokazuju da se duplim kuhanjem arsen, nitrati i fluor iz vode povećavaju, što je jako štetno za organizam.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je u takvoj vodi za piće najveća opasnost visoka količina arsena, jer može da dovede do trovanja, problema sa organima za varenje, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

Voda koja je dugo vrila sadrži i veliku količinu nitrata koji se, kada se duže vrijeme izlože visokoj temperaturi, pretvaraju u nitrozamine koji su kancerogeni. Zato sljedeći put kada vam se dogodi da vam voda suviše dugo ključa, ne budite lijeni, te sipajte novu vodu kako biste sačuvali zdravlje.

(Lepa i Srećna)

Povezani sadržaj:  SLABIJI RAD BUBREGA DOVODI DO VISOKOG KRVNOG PRITISKA, SLABI SRCE: Evo šta je ključno za ZDRAVE BUBREGE, nikada ne biste pomislili

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: