Zahvaljujući ovom narodnom triku za prirodno čišćenje debelog crijeva, zauvijek ćete se riješiti probavnih tegoba_ U KUHINJI ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO VAM JE POTREBNO

| June 20, 2024 | 23:22 | 538 | 0

Ako patite od čestih problema sa probavnim traktom, možda je vrijeme da napravite odgovarajuće čišćenje. U tome vam mogu pomoći jednostavne metode koje ne koštaju ni peni.

Čišćenje debelog crijeva je vrlo važno za održavanje zdravlja ovog neophodnog organa i cijelog probavnog trakta općenito. Može vam pomoći kako u slučaju već postojećih problema, tako iu smislu prevencije, a istovremeno vam pomaže da date energiju za svaki dan. Sve što trebate učiniti je napraviti nekoliko jednostavnih promjena, kako objašnjava dr. Darragh O’Carroll, uključujući, na primjer, povećanu hidrataciju i potrošnju slane vode. Međutim, postoji mnogo više načina da izbjegnete probleme.

Adekvatna hidratacija i slana voda
Pijenje više vode odličan je način da podržite probavu i istovremeno očistite debelo crijevo od nečistoća. Počnite sa rehidracijom ujutru kako biste pomogli svom tijelu da se pokrene, a zatim pokušajte da nastavite tim tempom tokom dana. Osim vode, prema nutricionistici Kathy W. Warwick, možete se fokusirati i na sokove od voća ili povrća, smutije itd. Pogodno je i konzumiranje namirnica s visokim sadržajem vode, kao što su dinje, paradajz, zelena salata, krastavac ili celer.

Slana voda se takođe dobro pokazala u čišćenju ovog važnog organa, koji takođe pomaže u otklanjanju zatvora i pospešuje cirkulaciju krvi. Ipak, bolje je konsultovati lekara pre ove procedure, preporučuje dr. O’Carrol. Dovoljno je da ujutro pospite dvije kašičice soli u mlakoj vodi, a zatim popijete smjesu na prazan želudac. Kao najbolja se pokazala morska ili himalajska so, koja deluje intenzivnije i potpuno je prirodna. Očekujte da ćete posjetiti toalet nekoliko puta.

Povezani sadržaj:  U KISELOM ORGANIZMU NASTAJU I NAJTEŽE BOLESTI Doktor Ivanov otkrio kako sa 4 badema zalečiti želudac, a evo šta je rekao o sodi bikarboni

Mnogo vlakana i probiotika
Ništa manje važna za čišćenje debelog crijeva su vlakna koja se nalaze uglavnom u proizvodima od cjelovitih žitarica, pogodno je i voće, povrće, orašasti plodovi, sjemenke i mnogi drugi. Osim toga, prema Healthline serveru, oni podržavaju korisne bakterije u crijevima i uništavaju štetne. Samo ih uključite u svoju prehranu i vrlo brzo ćete moći primijetiti pozitivne promjene. Mikrofloru crijeva možete podržati i uz pomoć probiotika, bilo u obliku kapsula ili iz hrane (jogurti, kefir, kiseli kupus, kimči itd.), savjetuje dr. Grant Tinsley.

preuzeto

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: