KONAČNO JE POZNATO DA LI PROZORE TREBA DRŽATI OTVORENIM ILI ZATVORENIM NA VRUĆINI: Odgovor svi treba da čuju

Kada ljetnje vrućine dostigne vrhunac, u našim domovima može postati neprijatno vruće, posebno noću. Postaje primamljivo otvoriti prozore da uđe svjež vazduh, ali da li to treba da uradimo?

Šta je bolje uraditi tokom toplotnog talasa – otvoriti ili zatvoriti prozore?

Amin Al-Habaibeh, profesor na Univerzitetu Notingem Trent, rekao je za Independent da vrućina uglavnom dolazi od sunčevog zračenja i toplog vazduha. Važno je izbjeći efekat staklene bašte jer to povećava temperaturu u kući. Dakle, ako imate zatvoreun lođa, balkon ili zimski vrt, važno je da prozori budu otvoreni tokom dana i idealno je izolovati taj prostor od ostatka kuće.

Ukratko, Al-Habaibeh kaže da odgovor na pitanje da li treba da držimo prozore otvorene zavisi od tipa kuće i spoljne temperature.

„Otvorite prozore kada temperatura u kući postane viša nego napolju. U suprotnom, držite ih zatvorene“, napominje on.

Psiholog Lindzi Brauning se slaže da je bolje držati prozore zatvorene.

„Ne želite da spoljni vazduh ulazi u dom i zagrijava ga. Ali kada sunce zađe, spoljašnji vazduh će početi da se hladi. U ovom trenutku, odlična je ideja da otvorite prozore kako biste pustili povjetarac u spavaću sobu, pomozi joj da se ohladi i obezbijedi neophodnu cirkulaciju vazduha“.

Zaštitite sobe okrenute suncu od vrućine spuštanjem roletni i navlačenjem zavjesa tokom dana. Također se preporučuje da prozori budu zatvoreni ako imate klima uređaj kako bi hladniji vazduh mogao da cirkuliše, prenosi Index.hr.

Related Posts

Da li želite da hortenzije cvjetaju u 0gromnim cvjetovima? Zakopajte 0V0 ispod svake biljke u martu, ništa više

Približavanje proljeća je savršeno vrijeme da pravilno pripremite svoju baštu za toplije mjesece. Osim uobičajene sječe grmlja i drveća, ne možemo zaboraviti brigu o hortenzijama, koje također zahtijevaju našu pažnju….

Read more

URADITE 0V0 0RHIDEJAMA I NOVE GRANE I LISTOVI ĆE KRENUTI

Ako poduzmete ovu radnju s orhidejama, počet će rasti nove grane i lišće. To će dovesti do kontinuiranog cvjetanja, što će rezultirati zdravom i privlačnom orhidejom. Mnogi smatraju da su…

Read more

Kapsule za pranje veša većina ljudi koristi pogrešno: Učinite OVO brzo s njima da ne biste uništili svoju mašinu za pranje veša

Ako koristite kapsule za pranje rublja, vjerojatno ste ih do sada bacali u bubanj s odjećom. Ljepljive naslage mogu s vremenom uništiti vaš puder ako ga redovito koristite na ovaj…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *