KONAČNO JE POZNATO DA LI PROZORE TREBA DRŽATI OTVORENIM ILI ZATVORENIM NA VRUĆINI: Odgovor svi treba da čuju

| July 9, 2024 | 22:05 | 3,610 | 0

Kada ljetnje vrućine dostigne vrhunac, u našim domovima može postati neprijatno vruće, posebno noću. Postaje primamljivo otvoriti prozore da uđe svjež vazduh, ali da li to treba da uradimo?

Šta je bolje uraditi tokom toplotnog talasa – otvoriti ili zatvoriti prozore?

Amin Al-Habaibeh, profesor na Univerzitetu Notingem Trent, rekao je za Independent da vrućina uglavnom dolazi od sunčevog zračenja i toplog vazduha. Važno je izbjeći efekat staklene bašte jer to povećava temperaturu u kući. Dakle, ako imate zatvoreun lođa, balkon ili zimski vrt, važno je da prozori budu otvoreni tokom dana i idealno je izolovati taj prostor od ostatka kuće.

Ukratko, Al-Habaibeh kaže da odgovor na pitanje da li treba da držimo prozore otvorene zavisi od tipa kuće i spoljne temperature.

„Otvorite prozore kada temperatura u kući postane viša nego napolju. U suprotnom, držite ih zatvorene“, napominje on.

Psiholog Lindzi Brauning se slaže da je bolje držati prozore zatvorene.

„Ne želite da spoljni vazduh ulazi u dom i zagrijava ga. Ali kada sunce zađe, spoljašnji vazduh će početi da se hladi. U ovom trenutku, odlična je ideja da otvorite prozore kako biste pustili povjetarac u spavaću sobu, pomozi joj da se ohladi i obezbijedi neophodnu cirkulaciju vazduha“.

Zaštitite sobe okrenute suncu od vrućine spuštanjem roletni i navlačenjem zavjesa tokom dana. Također se preporučuje da prozori budu zatvoreni ako imate klima uređaj kako bi hladniji vazduh mogao da cirkuliše, prenosi Index.hr.

Povezani sadržaj:  Elvedin Pezić: Žena kad izađe ne smije mirisati da tako ne bi izazvala nered na ulici

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: