SKRIVENA “CAKA”: Dvije važne stvari koje vam zaboravljaju reći majstori prilikom ugradnje PVC prozora

| October 23, 2020 | 00:31 | 265 | 0

No, ove bitne stvari neće vam reći nijedan majstor, a koje će vam sigurno biti od koristi tokom ove zime.

Sve prozore treba podmazivati

Da, stvar je jednostavna, ali ipak se o tome baš i ne zna. Kad ručica ili mehanizmi počnu škripati, loše raditi i ne dihtovati dobro, većina zove majstora. Međutim, ovaj problem lako možete sami riješiti.

Metalni dijelovi, kao što su šarke, brave i sistemi za zaključavanje, ručke i sl. održavaju se tako što se povremeno očiste i podmažu. Minimum jednom godišnje, neophodno je podmazati uljem sve pokretne dijelove prozora.

Podmazivanje se izvodi specijalnim uljem za podmazivanje. Ali, može poslužiti i obično suncokretovo ulje. Vaši prozori će Vam se odužiti dugogodišnjom lakoćom rukovanja i besprekornim funkcionisanjem.

U različitim godišnjim dobima, treba promeniti «režim» na prozorima

Takođe, treba imati u vidu, da u jesen prozore i balkonska vrata treba podesiti na «zimski režim», a u proljeće, – na ljetnji. To je veoma jednostavno, i nikakvi majstori ovdje nisu potrebni.

Kako podesiti PVC prozore i balkonska vrata na «zimski režim»

Otvorite prozorsko(ili balkonsko) krilo i pronađite mehanizam za zatvaranje.

Da pripremite prozore i vrata za zimu, potrebno je podesiti šaraf na strani gdje se nalazi ručica, uz pomoć inbus ključa (4). Okrećite ka unutra šaraf, koji se nalazi sa strane šarke. Pri okretanju ključa šraf se pomjera u odnosu na svoju osu, čime se reguliše potisna sila rama i pritiska.

Povezani sadržaj:  KONOBARICA MARIJANA DOBILA BAKŠIŠ OD 3.000 EVRA: Plakala i plesala od sreće! Ali sreća joj nije dugo trajala, usledio ŠOK OBRT

Najčešće, prilikom postavljanja prozora, kao podrazumijevano, ostavljaju se u «standardnom režimu»

Da biste saznali u kojem su režimu trenutno vaši prozori (i balkonska vrata), jednostavno stisnite list papira prozorskim krilom. Ako ga bez problema možete izvaditi – vaši prozori su u «ljetnjem režimu». Ako ga ne možete izvaditi, a da ga ne pocijepate – znači da su u zimskom.
Izvor: Novi.ba

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: