DR RANKO RAJOVIĆ OTKRIO KAKO RODITELJI SPRJEČAVAJU RAZVOJ DJEČIJEG MOZGA: Ove stvari ruše inteligenciju, a neke svi radimo

| October 26, 2022 | 10:11 | 313 | 0

Doktor Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije, doktor sportskih nauka, osnivač Mense Srbije, član Komiteta za darovitu djecu i autor NTC sistema za učenje, objasnio je zašto ne treba da zabranjujemo djeci da se igraju na podu, da skaču po krevetu i da se vrte oko svoje ose, ali i kakve veze sa inteligencijom imaju dječija kolica i kašice.

“Inteligencija nije naslijedna, naslijeđuje se samo potencijal koji treba da se aktivira, a u tom je smislu najvažnija rana stimulacija u prvim godinama života djeteta, dok najveći uticaj na njega imaju upravo roditelji”, ističe dr. Ranko Rajović.

On je na jednom od svojih predavanja u Zagrebu otkrio i kako svojim ponašanjem roditelji mogu da utiču na prirodan razvoj inteligencije kod djece. Evo kojim stvarima roditelji možda i nesvjesno utiču na razvoj dječije inteligencije:

Boja sobe za bebe
“Beba u prvih mjesec dana vidi sve mutno, kao da ima dioptriju +20, i primijećuje jedino jake kontraste. Umjesto jednoličnih, rozih ili plavih enterijera, u dječiju sobu trebalo bi bar u tom prvom periodu staviti tamne zavjese ili tapete koje će stvoriti kontrast”, poručuje dr Rajović.

Igranje na podu
Dok dijete puzi, rukama se oslanja na pod, a takav pritisak na dlan aktivira određene dijelove mozga koji su važni za kasniju inteligenciju. Neki roditelji brzo podižu dijete s poda, ne žele da se zaprlja ili da rukama unese u usta neku prljavštinu ili nešto što nađe na podu. Al faza puzanja je jako kratka i ako se tada ne dogodi specifična stimulacija dlana, propušta se dobra prilika za razvoj mozga.

Povezani sadržaj:  KAD SA BUBREZIMA NIJE SVE U REDU, TIJELO ŠALJE OVE SIGNALE: 6 simptoma koje ne smijete ignorisati!

Skakanje po krevetu
“Neuroni koji ne rade – umiru, a upravo neuroni prirodno podstiču djecu da skaču. Svaki skok pomjera težište tijela ulijevo ili udesno, pa onda moraju aktivirati sve mišiće da bi održali ravnotežu prilikom povratka na noge, a upravljanje time je aktivnost mozga. “Umejsto da zabranite djetetu skakanje, pazite na sigurnost. A ako zaista želite da podstaknete razvoj inteligencije djeteta, rodite mu brata ili sestru, jer jedno dijete će skakati pet minuta, a dvoje će ih zajedno skakati pet sati”, poručuje dr Ranko Rajović, koji akcentuje da slično kao skakanje, djeluje i okretanje oko svoje ose.

Vožnja u kolicima kada dijete prohoda
Hodanje je jako važno za razvoj mozga, a mnogi roditelji danas djecu voze u kolicima čak do četvrte ili pete godine. Pored uticaja na kognitivni razvoj, dugo guranje djece u kolicima dovodi i do pojave ravnih stopala, koja danas ima već oko 70 odsto djece. Svakako bi djeca trebalo što više da hodaju, a idealno je, kad za to postoje uslovi, da hodaju bosa.

Blendanje hrane
Sa žvakanjem dijete počinje u periodu od šest mjeseci, a do godinu i po dana trebalo bi svakako prijeći s kašica na krutu hranu. Važno je da žvaće, da mu se hrana ne miksa i ne usitnjuje na male komadiće, jer žvakanje, prema riječima dr Rajovića, šalje impulse u korteks, čisti zube, aktivira jezik, pa će se i govor bolje razviti, a važno je i za imunitet.

Povezani sadržaj:  NAJGORA STVAR KOJU MOŽETE UJUTRU DA URADITE: Piće koje goji, može da razori srce i masti jetru

(Yumama/Miss7)

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: