NUTRICIONISTA UPOZORIO SVE KOJI VOLE JAČU KAFU: Zbog nje se GOJITE i NADIMATE, a svega jednu sitnicu treba da promijenite

| October 6, 2022 | 21:43 | 306 | 0

Stručnjak je otkrio da jako pržena kafa usporava varenje.

O zdravstvenim benefitima, ali i šteti kafese godinama unazad govori i mišljenja stručnjaka su podijeljena. Neki smatraju da je odlična za nizak pritisak, pamćenje, dok drugi je dovode u vezu sa rizikom od pojave kardiovaskularnih oboljenja. Kako je ovo ne samo omiljeni, već obavezni napitak za mnoge, bez kog ne mogu da započnu dan, nije nelogično što se gotovo svakodnevno istražuje utucaj kafe na zdravlje.

Pa tako jedna nova studija sugeriše da bi određena vrsta kafe mogla da ima štetno dejstvo na nas. Stručnjaci su naveli da jako pržena kafa može da uspori varenje i stvori stomačne tegobe.

Nutricionista Filip Glubokov se dao detaljniju analizu naučnika o različitim efektima pržene kafe na varenje.

“Postoje dokazi da kafa različitog stepena pečenja utiče na varenje na različite načine. Na primer, jako pržena kafa može donekle da blokira varenje, da ga uspori. Dok će slabije pržena kafa, naprotiv, ubrzati varenje”, objasnio je nutricionista i dodao da su posljedice konzumiranja ovakvog napitka nadimanje, gastritis, pa i gojenje.

Preporuka stručnjaka je da se ovakva, jako pržena kafa ne kombinuje da obilnim i nutritivno jakim obrocima. Ako volite ovakvu kafu jačeg ukusa koja se dobija dužim prženjem zrna, najbolje je da je pijete između obroka, savjet je nutricioniste.

Povezani sadržaj:  Razgranala grana: Evo šta se sve može lečiti jorgovanom

Neka od ranijih studija je ukazala da preterivanje u kafi može da poveća rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. (novi.ba)

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: