AKO PRIMIJETITE OVA 4 SIMPTOMA, TUMOR SE VEĆ RAZVIO: Dr Mačkić otkrio kako porođaj i intimni odnosi utiču na pojavu raka

| November 16, 2022 | 20:35 | 273 | 0

Primarijus doktor Mirko Mačkić, specijalista ginekologije sa akušerstvom, iz GAK “Narodni front” govorio je za portal “Lepa i srećna” o simptomima ginekoloških kancera, kao i o metodama lečenja.

Ginekološki karcinomi čine 20,94% svih slučajeva malignih oboljenja žene. U ranim stadijumima bolesti retko izazivaju simptome, a kada se pojave prve promjene, bolest je već unapredovala do invazivnog stadijuma. Zato su bol u maloj karlici, nelagadnost tokom mokrenja, neobičan vaginalni iscjedak i krvarenje mimo menstrualnog ciklusa, “crvene zastave” koje ukazuju da se tumor već razvio.

Primarijus doktor Mirko Mačkić, specijalista ginekologije sa akušerstvom, iz GAK ‘Narodni front’ govorio je za portal “Lepa i srećna” o simptomima ginekoloških kancera, kao i o metodama liječenja.

Koji ginekološki karcinomi su najčešći i u kom životnom dobu se javljaju?

“Tumori ginekoloških organa mogu da se jave u bilo kom životnom dobu žene. Mogu biti benigni ili maligni. Po lokalizaciji na kojoj nastaju najčešći ginekološki karcinomi su karcinom endometrijuma, grlića materice i jajnika, rjeđi su karcinomi stidnice – vulve i vagine. Javljaju se najčešće nakon 50. godine života, ali mogu da se dijagnostikuju i u bilo kom životnom dobu pacijentkinje.”

Koji su faktori rizika za njihov nastanak?

“Faktori rizka su brojni i različiti za različite tipove karcinoma, a najčešći su nuliparitet, rana menarha, kasna menopauza, gojaznost, šećerna bolest, rani se*sualni odnosi, nuliparitet, više partnera, pušenje, rasa, stres, dugoročna imuna supresija, HPV infekcija, naslijedni faktor…”

Povezani sadržaj:  OVO MLIJEKO JE OPASNO, NE KUPUJTE GA! dr Vojislav Perišić objasnio - RAZARA srce i diže holesterol, a ima ga u svim prodavnicama!

Da li su žene koje nisu rađale izloženije riziku od ginekoloških kancera?

“Žene koje nisu rađale češće dobijaju karcinom endometrijuma i jajnika”

Koliko se*sualna aktivnost utiče na razvoj kancera, odnosno polno prenosive bolesti?

“Rana se*sualna aktivnost i češća promjena partnera su faktori rizika za nastanak karcinoma grlića materice.

Simptomi nekih karcinoma ne pojavljuju se na početku oboljenja, a kada se jave već je bolest uznapredovala. Koji je savjet, kako sačuvati zdravlje i na koje sitne promejne reagovati?

“Prava prevencija karcinoma su redovni godišnji ginekološki pregledi, koji podrazumjevaju kolposkopiju sa PAPA brisom, bimanuelni i ultrazvučni pregled”

Poznato je da oni koji su u srećnom braku, ili partnerskom odnosu, manje obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti, da li postoji veza kod stresa i nastanka kancera?

“Stres kao faktror rizika za nastanak karcinoma se često pominje u literaturi”

Koji metode postoje za liječenja kancera? Koliko su se promijenile kroz godine?

“Liječenje karcinoma je hiruško, hemio i zračna terapija, česte su kombinacije sva tri tipa liječenja radi sto efikasnijeg tretmana. Postoje protokoli za liječenje različitih tipova karcinoma, ali se i sve više insistira na individualnom pristupu svakom pacijentu.

Tokom decenija došlo je do značajnog napretka liječenja. Kao jedan od primjera u prilog tome, u posljednjih par godina zahvaljujući tehnološkom razvoju, razvijena je posebna tehnika bojenja limfnih žlijezda prilikom hiruškog stadiranja karcinoma, a koja omogućava precizno određivanje prisustva metastaza, smanjenje perioperativnog i postoperativnog morbiditeta pacijentkinja, kao i primenu ili ne postoperativne zračne terapije i dr.

Povezani sadržaj:  OVA STVAR NA LAKTU GOVORI DA SA VAŠIM ORGANIZMOM NEŠTO NIJE U REDU: Evo o kakvoj bolesti se radi

Važno je naglasiti, da je na osnovu preporuka Evropskog udruženja ginekoloških onkologa-ESGO, a u cilju što boljeg dijagnostikovanja i liječenja pacijetkinja sa ginekološkim karcinomima preglede, dijagnostičke procedure i hiruško liječenje obavlja ginekolog-onkolog koji je usko specijalizovan za ginekološke karcinome”

Tekst: Lepa&Srećna

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: