OVA BILJKA LIJEČI JETRU I ŽELUDAC: Evo kako se koristi, ljeti dobro pazite s njom

| November 7, 2022 | 22:46 | 1,118 | 0

Kantarion je biljka koja ima mnogobrojne zdravstvene prednosti, ali u ljetnim danima treba veoma pažljivo da se koristi.

Kantarion je veoma moćna i lekovita biljka, koju svaka kuća treba da ima u biljnoj apoteci. Ipak, treba je veoma pažljivo koristiti tokom ljeta, ističe narodni travar Momčilo Anotnijević u emisiji na RTS-u.

Prema njegovim riječima, primjećeno je da hipericin, ljekovita supstanca koja kantarionovom ulju daje divnu crvenu boju, povećava osjetljivost kože na sunčeve zrake. Ta pojava je prvo primećena kod krava koje su se napasle kantariona, pa preživjale na suncu. Na njihovoj koži primjećene su opekotine.

“To je jedina greška koja se može napraviti kada je u pitanju kantarionovo ulje. To je nešto što svaka kuća treba da ima u svojoj biljnoj apoteci”, rekao je Momčilo Antonijević i naglasio da kantarion nije biljka koju treba piti u letnjim mesecima.

Ukoliko je pijete, upozorava on, nikako se ne izlažite suncu.

Kantarion, u obliku ulja ili čaja, koristi se za čir u želucu i dvanaestopalačnom crijevu i gastritis, jer obnavlja sluzokužu želuca. Jako dobro deluje na organe za varenje, prije svega na jetru. Ima i značajno antivirusno djelovanje zahvaljujući hipericinu.

“A najpoznatije je njegovo djelovanje na naše raspoloženje. On sadrži inhibitore monoaminske oksidaze, klasične inhibitore koji se koriste protiv depresije. Kantarion je najbolji biljni antidepresiv. Trebalo bi ga koristiti minimum dve nedelje, dve do tri šolje na dan, da bi koncentracija tih aktivnih komponenti koje djeluju dostigla kritični nivo. Dakle, morate da budete uporni i ne smete da se izlažete suncu. Ukoliko već koristite neku terapiju protiv depresije, ne bi trebalo da koristite kantarion”, naglašava Momčilo Antonijević.

Povezani sadržaj:  SNIŽAVA HOLESTEROL, ČUVA SRCE I "PUMPA" MIŠIĆE: Napitak gotov za 5 sekundi, a prava je BOMBA za zdravlje

Osim toga, ukoliko se koriste kontraceptivne pilule ili lekovi protiv visokog pritiska, pošto kantarion stupa u interakciju sa njima, mogu da ne deluju, napominje narodni travar.

Novi.ba

Kategorija: Ljekovite Biljke, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: