ZA ZDRAVO SRCE I DUG ŽIVOT: Jedite ove namirnice i srce će vam “pucati” od zdravlja

| December 13, 2022 | 21:30 | 1,566 | 0

Srce je najsnažniji mišić u tijelu. Srce se ne pokreće našom voljom. Jednom kada stane, stalo je zauvijek.

Srce ima jako važan zadatak jer ono pumpa krv kroz cijelo tijelo, od glave do stopala i nazad, kroz gustu mrežu vena, arterija i krvnih žila.

Veoma je bitno da sačuvate srce, bez njega nam nema života.

Da bi ste imali što zdravije srce, uvrstite ove namirnice na svoj jelovnik.

1.Riba
Riba je korisna za organizam, jer osim što sadrži višestruko nezasićene masnoće, dragocjene za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja, borbu protiv stresa i poboljšanje koncentracije, ona je i izrazito bogat izvor mineralnih soli. Morska riba je obogaćena jodom, kalijem, natrijem i bakrom.

Znanstveno je dokazano kako osobe srednje i starije životne dobi koje svakodnevno jedu ribu (osobito plavu ribu koja je polu-masna i obogaćena omega-3 masnim kiselinama) imaju manje izglede za razvoj bolesti povezanih s bolestima srca, dijabetesom i moždanim udarom. Stoga je u svakom slučaju dobro i poželjno uključiti ribu u tjedni jelovnik.

2.Tofu
Tofu je prehrambeni proizvod javanskog podrijetla dobiven zgrušavanjem proteina iz sojinog mlijeka, bogata kalcijem, kalijem i magnezijem, a da ne spominjemo nijacinom i folatom. Iz toga razloga, konzumacija tofua preventivno djeluje na sprečavanje nastanka bolesti krvno-žilnog sustava, visokog krvnog tlaka i osteroporoze.

Povezani sadržaj:  VLADIMIR IZ GORNJEG MILANOVCA JE IMAO 208 KG, ZA RUČAK JE JEO 2 HLJEBA I KILO ĆEVAPA: Smršao je 121 kg i niko ga ne može prepoznati! (FOTO)

Tofu ima blagi ukus te se lako kombinira sa drugim namirnicama. Dobro upija ostale okuse i mirise pa je stoga mogućnost korištenja tofua u svakodnevnoj prehrani neograničena.

Tofu se također smatra adekvatnom zamjenom za meso, mlijeko i mliječne proizvode životinjskog podrijetla.

3.Voće i povrće
Svakodnevna konzumacija svježeg voća i povrća jako je važna za održavanje zdravlja vašeg srca. Jabuka na primjer izrazito je bogata kercetinom, koji djeluje anti-upalno te sprječava nastanak krvnih ugrušaka, te sadrži puno vitamina i vlakana.

Tu su također borovnice koje su iznimno zdrave za srce i krvožilni sustav, avokado koji snižava loš, a podiže dobar kolesterol u krvi, sadrži zdrave masnoće i pomaže pri apsorpciji beta karotena i likopena, koji su ključni za zdravo srce, rajčica koja obiluje vitaminima i likopenom, koji snižava rizik od bolesti srca, te ostalo voće i povrće bogato vitaminom C.

4.Orašasti plodovi
Orasi, bademi i ostalo koštunjavo voće sadrži zdrava ulja, vitamin E te ostale tvari koje održavaju zdravu razinu kolesterola u krvi.

Bademi su također i dobar izvor proteina i prirodnih vlakana te se smatraju najzdravijim namirnicama za srce. Orašasti plodovi su odličan i zdrav međuobrok zbog kojeg će vam vaše srce biti zahvalno.

5.Smeđa riža
Riža općenito, kao energetska namirnica, sadrži protide bogate esencijalnim aminokiselinama i malo lipida. Opna koja je obavija bogata je vlaknima, sadrži kalij, magnezij, selen i mangan, kao i masne kiseline i vitamine.

Povezani sadržaj:  ČUVENI ISCJELJITELJ TVRDI DA JE OVAJ NAPITAK JAČI OD SMRTI: Ako želite dug i zdrav život, koristite ovu mješavinu

No za zdravlje srca ipak je važnija smeđa riža koja nježno ali duboko smiruje i fokusira rad ovog, za život najvažnijeg organa.

Izvor: Novi.ba

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: