JAGORČEVINA – Biljka prelijepog cvijeta čisti pluća i bubrege: Ovaj narodni lijek OBAVEZNO zapišite i isprobajte

| March 26, 2023 | 21:34 | 368 | 0

Pripremite sami sirup za iskašljavanje ili neki od odličnih recepeta od jagorčevine – danas vam pišemo kako se pravilno pripremaju napici od cveta ili korena.

agorčevina ima dugu istoriju upotrebe kao lek za razna oboljenja. Divni žuti cvetovi i koren jagorčevine sadrže saponine, supstance koje prirodno razređuju gust sekret u disajnim organima, pa se zato čajevi i sirupi sa ekstraktom ove biljke koriste kao jedna od najboljih prirodnih sredstava za podsticanje iskašljavanja šlajma, kod suvog i neproduktivnog kašlja. Koren biljke je bogatiji ovim lekovitim sastojkom.

Drugi sastojak po kom se ističe sastav ove biljke jesu flavonoidi koji su skoncentrisani u cvetu jagorčevine.

Flavonoidi su poznate supstance koje dominiraju i imaju antibakterijsko, antivirusno i antifungalno dejstvo. Oni su zaduženi da ojačaju zidove krvnih sudova, pa podstiču perifernu cirkulaciju.

Cvetovi i listovi su bogati vitaminom C, beta-karotenom, kalijumom, natrijumom i salicilatima. Svi ovi sastojci imaju antioksidativno dejstvo koja jačaju imuni sistem i snižavaju holesterol u krvi.

Jagorčevina ulazi u sastav biljnih mešavina protiv bronhitisa i astme posebno u kombinaciji sa podbelom i anisom. Koristi se kod prolećnog umora, nesanice, smanjuje upalu u organizmu, deluje protiv groznice, čisti krvne sudove i povećava elastičnost istih.

Upozorenje: Trudnice ne smeju da koriste čaj od jagorčevine.

KAD SE BERE OVA BILJKA?

Povezani sadržaj:  Da li imate bradavice? Niste ni svjesni da najbolje rješenje imate u vašoj kuhinji! (UPUSTVO)

Sakupljaju se cvetovi i korenje. Korenje se sakuplja u periodu april-maj ili u kasnu jesen, septembar-oktobar, dok se cvetovi beru u aprilu i maju. Cveta od marta do maja po proplancima i livadama i tada se beru cvet i list.

Pet supenih kašika usitnjenog korena jagorčevine preliti sa 400ml hladne vode, zagrejati do ključanja, smanjiti vatru i na nižoj temperaturi kuvati 15 minuta.

Skloniti sa šporeta i ostaviti da stoji dva sata. Procediti, pomešati sa jednakom količinom meda.

Sirupu dodati 9 kapi etarskog ulja anisa, dobro promešati plastičnom ili drvenom kašikom i čuvati u čistoj flašici u frižideru.

Sirup se pije tri puta na dan po jedna supena kašika za odrasle, a kafena kašičica za decu.

Jednu kafenu kašičicu korena preliti sa 200 ml hladne vode, zagrejati da proključa, posle 5 minuta procediti i piti 3 puta dnevno po šolju čaja zaslađenog medom.

Ovako pripremljen čaj od jagorčevine protiv suvog kašlja dozira se u malim šoljicama do 5 puta dnevno.

Čaj od cveta i korena jagorčevine se drugačije pripremaju.

Čaj od cveta se ne kuva već samo preliva ključalom vodom – jedna kafena kašičica na 200 ml ključale vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, procediti i piti 2-3 puta po šolju čaja u toku dana.

Čaj od korena se priprema tako što se jedna supena kašika korena prelije sa 200 ml hladne vode, zagreje da proključa, poslije 5 minuta procedi i pije se 3 puta dnevno šolja čaja zaslađena medom.

Povezani sadržaj:  AKO HOĆETE DA OČISTITE JETRU, UBRZATE METABOLIZAM I ISTOPITE SALO: Popijte ovaj napitak svako jutro na prazan stomak

Čajna mešavina za iskašljavanje i proređivanje gustog šlajma

Potrebno je pomešati 50g cveta jagorčevine, 50g anisa i 50g cveta bagrema. Jednu supenu kašiku čajne mešavine preliti sa 250ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procediti i piti zaslađen medom.

ČAJNA MEŠAVINA ZA PROLEĆNI UMOR:

Osećaj zamora, malaksalost, vrtoglavica, pospanost i depresija, simptomi su prolećnog umora. On je česta pojava kod svake osobe osetljivije na vremenske promene, bez obzira na uzrast, zdravstveni status i pol.

Ukoliko osećate prolećni umor, pripremite sledeći napitak:

50 grama cvetova i listova jagorčevine pomešajte sa 50 grama zovinih pupoljaka i lišća, 15 g listova koprive i 15 g korena maslačka. Prelijte jednu kašičicu čajne mešavine sa 200 ml provrele vode. Poklopite, pa nakon desetak minuta procedite i ispijajte dok je toplo u malim gutljajima.

Izvor: Zdravija

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: