Milica Kon nakon ostavke direktorke OŠ “Drinke Pavlović”: Nisam želela da ona da ostavku, već da promenim zakon

| May 15, 2023 | 22:29 | 293 | 0

Milica Kon za 24sedam kaže da cilj njenih javnih nastupa nije bio smena direktorke već promena zakona koji ne sankcionišu u pravoj meri maloletničku delikvenciju

Nakon što je poznata voditeljka Milica Kon iznela u javnost da je njena sedmogodišnja devojčica bila fizički zlostavljana u OŠ “Drinka Pavlović”, direktorka te škole Nataša Vasić podnela je ostavku.

Ona je tim povodom izdala i saopštenje za javnost, kako je rekla, povodom medijskih nastupa Milice Kon i narušavanja ugleda OŠ „Drinka Pavlović”.

Prenosimo ga u celosti:

– Smatram da se svaki problem svakog deteta rešava u institucijama, a ne u medijima. Kako smo u školi pogođeni poluistinama koje su iznesene u javnost, dužna sam da kažem šta je istina, a šta ne.

Istina je da u jednom odeljenju prvog razreda postoji problem, radi se o incidentima koji je činio jedan učenik i za svaki incident je obaveštavan svaki roditelj i to istog trenutka čije dete je bilo u njemu. Odmah zatim Tim za zaštitu učenika od nasilja sastavlja plan pojačanog vaspitnog rada za učenika koji pokreće incidente, kao i Plan zaštite odeljenjske zajednice za to odeljenje.

Radionice, razgovori sa psihologom, pedagogom i obe učiteljice se odmah primenjuju. Evaluacija tog rada pokazuje da se problemi nastavljaju. Zbog toga odeljenjski starešina zakazuje roditeljski sastanak na kom prisustvujem i ja kao direktor škole, odeljenjski starešina koja vodi sastanak, druga učiteljica iz celodnevne nastave i pedagog škole. Taj roditeljski sastanak je bio 7.11.2022. godine.

Na roditeljskom sastanku pedagog, učiteljica i direktor škole objašnjavaju roditeljima da etiketiranje i stigmatizacija nijednog deteta nije dobra i zabranjena je i da moramo da sarađujemo i nađemo alate koji će dovesti do uklapanja i prilagođavanja učenika svakodnevnom nastavnom radu.

Pedagog škole i učiteljica navode roditeljima konkretne alate koje će roditelji sa svojom decom primenjivati i kod kuće.

Radionice i razgovori u psihološko- pedagoškoj službi se nastavljaju. Evaluacija dotadašnjeg rada u tom odeljenju se radi 20.11.2022. godine i kako nije u potpunosti urodila plodom, pozivaju se roditelji učenika koji pokreće incidente i dogovaraju se sa predstavnicima Tima za zaštitu učenika od nasilja, da dok je dete na spoljnjem zdravstvenom posmatranju, na koje smo ga takođe uputili, a dok ne dođemo do rezultata i izveštaja od struke i van škole, predlažemo da roditelj učenika bude pratnja učeniku na nastavi, svakog dana 8-11.30 časova, kada će otići sa celodnevne nastave na tretmane van škole, jer nastava inače traje do 14.30.

Roditelji na časovima
Roditelji učenika svakog dana provodi vreme na nastavi sa svojim detetom od 28. novembra do 1. februara.

Nakon toga, Tim za zaštitu učenika od nasilja radi evaluaciju dotadašnjih mera i odlučuje da se učenik vrati bez pratnje roditelja na nastavu, ali skraćeno, do pola 12.
Nakon toga nastaje period bez ijednog incidenta, da bi se novi incident desio 25.4.2023.godine. Istog trenutka učiteljica obaveštava sve aktere događaja, i roditelji svih aktera odmah dolaze u školu. Dolazi i Milica Kon.
Sutradan, 26.4.2023.godine Milica Kon prijavljuje zvanično mejlom nasilje nad svojim detetom i odmah biva pozvana na sastanak u školu 27.4.2023.godine u 13 časova. Na taj mejl odgovara da sastanku ne može da prisustvuje , ali da traži sve šta je škola preduzela. Čitav tok joj pismenim putem dostavljamo o tome šta je preduzeto.

Dana 28.4.2023. godine Tim za zaštitu učenika od nasilja ima sastanak na kom ponovo vršimo evaluaciju i razmatramo novi incident i direktorka škole ponovo odlučuje da se roditelj dok se ne nađe bolje rešenje vrati u školu i bude u pratnji svog deteta. Roditelji deteta koji pravi incidente mole da se poslovno organizuju i da im damo par dana da naprave svoju porodičnu organizaciju i vrate se kao pratnja u školu svom detetu.

Povezani sadržaj:  Napravite Šampon Od Koga K0SA REASTE KAO LUDA I NE OPADA: Samo Par Kapi Ovoga Pravi Ogromnu Razliku

Nakon toga su prvomajski praznici, a onda i najgora tragedija koja nas je sve zadesila. Roditeljski sastanak zakazan još ranije u tom odeljenju je 9.5. u 17 časova, na kojem se Milica Kon niti njen suprug ne pojavljuju, a isto veče u zabavnoj emisiji AMI G SHOW na televiziji Pink gospođa Milica Kon iznosi jednostrane i neproverene informacije.

24sedam/Katarina Mihajlović
Sutradan, roditelji dečaka kojeg je etiketirala pozivaju direktorku škole, izvinjavaju se i mole da u narednom periodu u školu ne dolaze, ni oni ni njihovo dete. Škola daje umirujuće saopštenje za medije, bez detaljnih informacija jer škola mora da štiti interes svakog deteta. Gospođa Milica Kon nastavlja da radi isto po različitim medijima u emisijama zabavnog karaktera, iako je odmah pozvana na sastanak u školu, 12.5. u 13 časova.
Gospođa Milica Kon ponovo pomera termin sastanka za ponedeljak, 15.5.2023. u 13 časova.

Vikend koristi da o problemima u školi priča u medijima. U sredu, 10.5.2023. podnela sam neopozivu ostavku na mesto direktora škole iz duboko ličnih razloga. Tragedija koja se desila me duboko potresla, kao i svakog građanina u ovoj zemlji.
Celu nedelju trpela sam neviđene pritiske, pretnje i sa svojim timom sam se borila.

Kako smatram da se sistem niti manjkavosti u sistemu ne rešavaju u medijima, nisam želela javno da istupam, niti me je bilo ko pozvao da iznesem našu stranu priče. Osećala sam nemoć, beznađe i veliku nepravdu. Jedino sa čim se slažem sa gospođom Kon jeste da se sistem treba prilagođavati trenutku u kojem nam deca rastu. To se ne radi u medijima nego u institucijama ove zemlje.

Mediji u tome mogu samo da nam pomognu.

Naglašavam da se integritet svakog deteta mora čuvati i ne smemo etiketirati nijedno dete ni kao žrtvu ni kao nasilnike, jer se oni razvijaju i rastu i takva vrsta pečata im nije potrebna, a nije ni po Konvenciji o pravima deteta.
Deca su nam dobro i deca su nam dobra.
Mi nismo! I moramo da se menjamo! – saopštila je direktorka.

Ostavka direktorke nije rešenje
Međutim, Milica Kon za 24sedam kaže da cilj njenih javnih nastupa nije bio smena direktorke već promena zakona koji ne sankcionišu u pravoj meri maloletničku delikvenciju.

– Ja sam rekla da to nije rešenje da ona da ostavku i da ovo nisu lične stvari, već je u pitanju institucija. I bez obzira koja osoba je na vodećem mestu ona mora podjednako dobro da obavlja svoj posao – rekla je ona.

Milica Kon kaže da je ona došla u utorak kada je njeno dete prebijeno i da joj je tada rečeno da će u školi biti zakazan sastanak.

– Ja sam samo rekla da to ne bude petak jer tada ne mogu. Mogu bilo kada u bilo koje vreme drugim danima, ali petak je jedini dan kada zaista ne mogu. A oni su dva puta meni uporno zakazivali u petak! I onda sam im više puta rekla da ne bude petak, a tek sad su mi rekli da su razumeli da ne mogu u petak! Pa kako može da me prozivate za nešto, a ponudila sam bilo koji drugi dan, pa čak i vikend! Šest drugih dana sam ponudila, a vi uvek zakazujete taj dan kada ja ne mogu – rekla je ona i dodala da su u školi priznali da se radi o propustu.

Povezani sadržaj:  Vitaminskom čorbom jednom sedmično očistite organizam od masnoća i toksina

Dete mi smišlja razlog da ne ode u školu.
Konova kaže da je njena devojčica pre nasilja koje je pretrpela sa radošću išla u školu, a sada ima čak i ozbiljne zdravstvene probleme.

– Moje dete je u tu školu išlo sa uzbuđenjem i obožavala je školu. Sada stalno izmišlja da je boli stomak, glava… čitava se osula i proradio joj je ekcem. Sva je osuta od stresa. To dete ima 7 godina. Vodila sam je kod lekara i on mi je rekao da je osip na nervnoj bazi. Mažemo je lekovima koji joj ne pomažu i sva je osuta – izjavila je ona.

Konova je komentarisala i navode iz saopštenja da je problematični dečak bio na časovima u pratnji svog oca od 28. novembra do 2. februara.

– A gde je tu zimski raspust koji traje skoro četiri nedelje u tom periodu?! On 24 dana nije bio u školi. Pa kako ste ubrojali te dane da je bio sa tatom u školi? Ne mogu oni da navode dane da je on sedeo u školi, kada škola uopšte nije radila. To je malo neozbiljno – naglašava Milica.

Instagram printscreen/milicakonMilica Kon
Konova se danas sastala sa zamenicom direktorke Biljanom Popović, za koju kaže da je veoma predana i profesionalna žena.

– U školi su urađene mnoge stvari u rekordno kratkom roku otkako sam ja istupila javno. Vrlo sam sada zadovoljna, naročito zamenicom direktora. Žao mi je što je do svega ovoga došlo na ovaj način, ali ja sam majka jednog deteta. I postoje mnoge majke čija deca trpe i mnogo gore stvari, i verujem da je ovako nešto moralo da se desi – rekla je ona.

Ovo nije rat protiv direktorke
Milica kaže da je dobila odgovore na pitanja šta je škola uradila i dodaje da je “škola uradila sve”.

– Ali to u mojim očima nije dovoljno jer je zakon takav da je vezao ruke učiteljicama. Na primer, učiteljica ne može da pošalje dete u ćošak da razmisli o svom nevaljalom ponašanju! Pa kako je to moguće!? Ne znam zašto je direktorka ovo shvatila lično jer to nije lični rat, već moj rat objavljen ministarstvu i zakonu. Ja nisam zadovoljna zakonom i hoću da se promeni – naglasila je Konova.

Ona je, čak, formirala grupu sastavljenu od advokata, psihologa, pedagoga, defektologa pa i učitelja sa kojima će sastaviti spisak problema sa kojima se obrazovni kadar susreće u radu i ponudiće po tri rešenja.

– Takođe, radimo na uporednom zakonu i proučavamo kakva su rešenja data u drugim državama. Nisam došla samo da iznesem svoj problem, već ću ga rešiti. Ovo je vapaj roditelja, a ja sam preuzela glas mnogih od njih iz svih gradova gde postoje škole. Ne smemo da dozvolimo da deca trpe nasilje, a da škola kaže da je sve uradila i da su zakazale institucije. Ne smeju u slučaju dece inistitucije da zakažu! To je moja poruka. Zakon je jednak za sve i nasilnicima se mora stati na put – zaključila je ona.

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: