PRAVI DAR ZA DIJABETIČARE: Velike su blagodeti čaja od lista duda

| October 4, 2023 | 16:46 | 266 | 0

Čaj od lista duda je jedan od načina da se iskoriste mnogobrojne prednosti koje ima ova čudesna voćka koja se koristi za pravljenje džemova, nadeva, čajeva, sokova, kao i vina.

Jednostavno se priprema od svežih i osušenih listova belog ili crnog duda, dok su njegove zdravstvene blagodeti neverovatne.

Dud je poreklom iz regija toplih klima kao što sa Amerika, Kina, Japan i Centralna Azija. List duda sadrži čak 18 esencijalnih aminokiselina, vitamine i minerale poput kalcijuma, kalijuma, natrijuma, magnezijuma i gvožđa.

Čaj od dudovog lista je jedan od najboljih načina da se iskoriste sve prednosti koje ima.

Kako napraviti čaj od lista duda?

U čajnik stavite nekoliko svežih listova duda ili kašiku suvog lišća ove biljke.

Dodajte dve šolje ključale vode u njega, pa mešajte tri do pet minuta.

Procedite lišće pomoću cediljke, pa dodajte šećer ili med za bolji ukus ovog čaja.

ZDRAVSTVENI BENEFITI ČAJA OD LISTA DUDA:

Utvrđene su neverovatne zdravstvene koristi koje ima čaj od dudovog lista.

Zbog visokog sadržaja antioksidanata, fitonutrijenata, vitamina A i C, redovno ispijanje ovog čaja može da vas zaštiti od mnogih bolesti.

Antioksidanti smanjuju štetu nanetu ćelijama procesom oksidacije koji se javlja u ljudskom organizmu.

Osim toga, čaj od lista duda pomaže u snižavanju holesterola i triglicerida, a sposoban je i da spreči razvoj dijabetesa tipa 2, jer ima moć da onemogući ulazak viška šećera u krvotok.

Povezani sadržaj:  ŠTA SE DOGODI KAD KAFU PIJETE UVEČE, A JOŠ I ZAPALITE? Nutricionista otkrio: Nećete vjerovati, ali ovo je ISTINA

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, ovaj napitak se od davnina koristi u uklanjanju simptoma prehlade poput povišene temperature, groznice, upale grla, kašlja i crvenih ili bolnih očiju.

Neke studije pokazale su da se svakodnevnom konzumacijom čaja od dudovog lista može sprečiti razvoj kamenja u bubrezima, pa se on dodaje kao pridružena terapija lekovima za bubrežne bolesti.

Dud je, inače, prepun vitamina C i antioksidanasa, koji pružaju ljudskom imunitetu moćnu odbranu od infekcija i bolesti.

Samo jedna šolja belog ili crnog duda skoro da pokriva dnevne potrebe za vitaminom C.

Velike su prednosti duda, iskoristite ih.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: