7 NAMIRNICA KOJE 0PORAVLJAJU K0STI I ZGLOBOVE: Ovo Treba Da Jedete Svaki Dan!

| March 18, 2024 | 19:39 | 584 | 0

Razgibavanje, promjena načina života i pravilan izbor cipela pomoći će pri poboljšanju vašeg zdravlja.

Ali isto tako je važno uključivanje u svakodnevnu ishranu proizvoda i elemenata u tragovima koji će zasititi tijelo korisnim supstancama. Savremena hrana nije kvalitetna i zdrava, proizvodi sadrže previše kalorija, soli, štetnih dodataka hrani koji poboljšavaju ukus.

A tkiva tijela – kost, hrskavica, zglobna – formiraju se od onih supstanci koje unosimo u organizam. Za njihovu konstrukciju i normalan rad neophodna je ne samo tačna količina, već i odnos ulaznih elemenata: proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i mikroelemenata.

Od njihove optimalne ravnoteže zavisi vitalna aktivnost ne samo zglobova, već i svih ljudskih organa i sistema. Svaka osoba koja brine o svom zdravlju mora se pridržavati glavnih principa zdrave ishrane.

Počnite sa gubitkom težine

Za početak, trebalo bi da saznate svoju normalnu fiziološku težinu, uzimajući u obzir godine, građu tijela i druge faktore, i pokušajte da stvarne pokazatelje približite željenim granicama, a zatim da to držite pod kontrolom. Jer od svakog viška kilograma, zglobovi dobijaju dodatno opterećenje.

Prekomjerna težina utiče na hrskavično tkivo, koje stvara sloj između pršljenova, što izaziva njeno starenje i habanje. Ako imate problema sa zglobovima, izgubite višak kilograma, uklonite višak tečnosti iz tijela, počnite da vodite aktivan način života.

Povezani sadržaj:  LEK ZA SKORO SVE: ĐUMBIR PRIPREMLJEN NA OVAJ NAČIN SMANJUJE BOLOVE U ZGLOBOVIMA I KOSTIMA, SPRJEČAVA PREHLADU, LIJEČI KAŠALJ, SMANJUJE NIVO HOLESTEROLA I ŠEĆERA U KRV.

Bez saglasnosti lekara, ne bi trebalo da idete na niskokaloričnu dijetu ili da organizujete gladne dane kako ne biste dodatno onesposobili organizam. Ali ograničenja kao što su jedenje manjih obroka i izbjegavanje bezvrijedne, visokokalorične hrane mogu vam pomoći da izgubite težinu i upravljate bolestima zglobova.

Hrana koju zglobovi i kosti obožavaju:

1. Morska riba

2. Želatin

3. Bobičasto voće

4. Maslinovo ulje

5. Nar

6. Vlakna (iz voća i mahunarki)

7. Zeleniš (blitva, spanać, zelena salata)

Za zdravlje zglobova, ograničite ovu hranu

kiseli krastavci i dimljena hrana koja sadrži nitrate – zadržavaju tečnost u tijelu;
sosovi, kečap, majonez, sirće – negativno utiče na cijelo tijelo;
rafinisani ugljeni hidrati i trans masti (brza hrana, konditorski proizvodi iz prodavnice) – izazivaju bolesti mišićno-skeletnog sistema;
svinjsko meso i kačkavalj – doprinose razvoju gihta;
pivo, alkoholna i sva gazirana pića – upotreba oštećuje zglobno i hrskavično tkivo.

Mikro i makro elementi za zdravlje zglobova

Gvožđe – kod bolesti zglobova se oslobađa povećana količina fosfora. Njegovo izlučivanje olakšava gvožđe koje se nalazi u naru i iznutricama. Selen je potreban za formiranje zglobne tečnosti.

Izvor je meso, smeđi pirinač, bijeli luk, žitarice, morske alge.

Bor – pomaže u jačanju koštanog tkiva. Velika količina se nalazi u orasima, kupusu, morskim plodovima, suhim grožđem, suvim šljivama.

Povezani sadržaj:  JEDETE LI JAJA ČESTO? Ako jeste, onda ovo morate znati, EVO ŠTA ĆE VAM SE DOGODITI!

Cink – pomaže u proizvodnji kolagena, uključen je u proces regeneracije ćelija.

Kalcijum – čini koštano tkivo jačim, nalazi se u mliječnim proizvodima, orasima, tvrdim sirevima, jajima, kukuruz.

Kalijum – učestvuje u metaboličkom metabolizmu, izvor je zeleniš

Fosfor – učestvuje u održavanju kiselinsko-bazne ravnoteže. Velika količina u masnoj ribi, pasulju, bilo kom kupusu. Ali element treba da bude sadržan samo u pravoj količini

Magnezijum – uklanja višak fosfora, učestvuje u radu neurona. Dostupan u maku, crnoj čokoladi, kakaou, sjemenkama, orašastim plodovima, trešnjama, zelenom povrću

Sumpor – učestvuje u proizvodnji kolagena, doprinosi “vlažnosti” hrskavice, bez nje postaje suha i krhka. Sadrži u piletini, jajima, mlijeku, morskoj ribi, luku, kupusu, jabukama.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: