Kako da se pripremite za kolonoskopiju? Ako sledite ova uputstva pregled će proći bez mnogo muke

| April 15, 2024 | 22:02 | 199 | 0

Kolonoskopskim pregledom mogu se otkriti abnormalnosti ili bolesti u rektumu i debelom crevu. Kolonoskopija može čak sprečiti razvoj raka, jer omogućava lekarima da lociraju i uklone polipe koji vremenom mogu postati kancerogeni.

Iz tog razloga stručnjaci odraslima sa prosečnim rizikom za obolevanje od raka debelog creva, savetuju da započnu redovne preventivne preglede sa 45 godina i da ih ponavljaju svakih 10 godina dok ne napune 75 godina.

U ostale razloge za kolonoskopiju spada ispitivanje simptoma kao što su bol u stomaku i rektalno krvarenje, kako bi postavila dijagnoza drugih crevnih bolesti kao što je inflamatorna bolest creva.

Cilj pripreme za kolonoskopiju, navodi Nacionalni institut za dijabetes i bolesti probave i bubrega (NIDDK), je da potpuno ispraznite creva tako da se njihova sluznica može jasno videti tokom procedure.

Po preporuci lekara, neko vreme pre procedure vaša ishrana trebalo bi da se sastoji samo od bistrih tečnost. Takođe, ćete možda morati da uzimate veliku količinu tečnog laksativa koji podstiče pražnjene creva. Zahvaljujući sastojcima u ovoj tečnost, creva će se potpuno isprazniti putem stolice.

Na sreću, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi, a za koje stručnjaci kažu da mogu učiniti ovu proceduru malo podnošljivijom.

Priprema nekoliko dana pre testa

Veoma je važno da se strogo pridržavate uputstva lekara i izbegavate određenu hranu pre pregleda kako bi procedura bila uspešna. Takođe, prilagođavanje ishrane nekoliko dana pre procedure može olakšati pripremu.

Povezani sadržaj:  KOJE KOMPLIKACIJE MOGU DA NASTANU OD ALERGIJE NA AMBROZIJU: Doktorica otkrila najbolja rješenja – kiša može da vas PREVARI

– Tri do četiri dana pre kolonoskopije, najbolje je da počnete da jedete hranu sa malo vlakana. Izbegavajte sirovo voće i povrće, orašaste plodove i semenke koje su bogate vlaknima – rekao je dr Nazaret.

Izbegavanjem hrane bogate vlaknima koju vaše telo ne može da svari, biće manje materija u vašem debelom crevu za izbacivanje. Dr Nazaret je dodao da kukuruz ima ozloglašenu reputaciju po tome što se zadržava u crevima, tako da bi trebalo da izbegavate.

Tokom priprema, verovatno ćete morati da jedete isključivo bistru, tečnu hranu, što bi moglo da izazove osećaj gladi. Preporučuju se bistre supice od povrća ili od pilećeg bujona.

Kako da olakšate ispijanje tečnosti za pripremu?

Ispijanje velike količine tečnosti koja se uzima tokom pripreme za kolonoskopski pregled mnogima nije nimalno prijatna. Zato nađite načine da ovu proceducu učinite malo lakšom.

Dodajte malo ukusa. Raspitajte se kod svog lekara ili farmaceuta da li je moguće da se laksativna tečnost aromatizuje.

Budite kreativni. Način na koji pijete tečnost takođe može učiniti pripremu podnošljivijom.

– Ako tečnost pijete sa slamkom, zaobilazićete jezik i izbeći da osetite ukus napitka. Takođe, preporučuje se da držite preparat u frižideru. Tokom ispijanja, možete i prstima držati nos kako biste u manjoj meri osetili ukus – savetuje dr Nazaret.

Povezani sadržaj:  REUMATOIDNI ARTRIITIS NIJE SAMO BOLEST STARIH: Ovo Su Simptomi U Ranoj Fazi, A Ove Grupe Ljudi Su NAJPODLOŽNIJE

Nakon što popijete pripremni laksativ, dr Nazaret predlaže da pripremite napitak koji zaista volite, kao što je kokosova voda ili čaj bez drugih dodataka.

Kod pacijenata koji teže podnose ispijanje pripremne tečnosti dr Desai savetuje da je ispijaju sporije, ali da to i dalje bude u okviru vremenskog raspona koji je odredio lekara. Takođe, uz savetovanje sa vašim lekarom, možete pokušati i sa uzimanjem suplemenata na bazi đumbira koji mogu da pomognu u sprečavanju povraćanja.

Kako da što bezbolnije prođete sam dan pripreme?

Na sam dan pripreme provešćete dosta vremena u toaletu. Dugo sedenje i brisanje može dovesti do nadraženog analnog otvora. Poverite sa lekarom da li smete da koristite specijalne lokalne kreme koje će ublažiti nadraženost i bol.

Dr Nazaret je takođe predložio da nanesete kokosovo ulje na spoljašnju stranu anusa ili da toalet papir zamenite vlažnim maramicama kako biste na manje bolan način prošli pripremu.

Takođe, pošto ćete često ulaziti i izlaziti iz kupatila, dr Desai je savetuje da nosite udobnu odeću koja se lako oblači i skida.

Prenela: O.M.

(izvor: Health/Zdravlje Kurir)

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: