SISTEMSKI LUPUS JE RAZL0G ZA POSJETU LJEKARU. Njegovi Simptomi Uključuju, Na Primjer, Osip I Umor

| April 11, 2024 | 10:58 | 414 | 0

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, možda imate posla sa sistemskim lupusom. Ova bolest vam lako može zagorčati život.

Pojam lupus je oznaka za niz imunoloških bolesti koje imaju vrlo slične kliničke manifestacije i laboratorijske znakove, a SLE je jedna od najčešćih. To je hronični problem u kojem se gori simptomi izmjenjuju s periodima blagih simptoma—ali većina pacijenata može živjeti normalnim životom uz liječenje sistemskog lupusa, kaže dr. Brenda B. Spriggs. Posebno je važno na vrijeme prepoznati bolest i slijediti odgovarajuće preporuke koje će Vam dati Vaš liječnik opće prakse.

Prepoznavanje simptoma SLE
Imuni sistem se normalno bori protiv opasnih infekcija i bakterija kako bi održao tijelo zdravim i zaštitio ga od potencijalne opasnosti. Međutim, ako se razvije autoimuna bolest, ovaj sistem počinje da napada potrebne tjelesne ćelije, jer ih miješa sa stranim tijelima. Simptomi sistemskog lupusa mogu varirati od pacijenta do pacijenta i mogu se povećati u intenzitetu tokom vremena. Među najčešćim od njih su prije svega:

jak umor,
bol u zglobovima,
oticanje zglobova,
Glavobolja,
osip na obrazima i nosu,
gubitak kose,
anemija,
problemi sa zgrušavanjem krvi
izbjeljivanje ili plavilo prstiju,
trnci tokom prehlade ili Raynaudov fenomen.
Ostali mogući simptomi ovise uglavnom o dijelovima tijela koje ova neugodna bolest napada, kao što su probavni trakt, srce ili koža. Takođe je važno napomenuti da simptomi sistemskog lupusa mogu biti i simptomi mnogih drugih bolesti, što otežava njegovu dijagnozu. Stoga, ako imate bilo koji od gore navedenih problema, bolje je da se što prije posavjetujete sa svojim liječnikom opće prakse koji će obaviti pretrage kako bi dobio informacije potrebne za postavljanje tačne dijagnoze.

Povezani sadržaj:  „Iznenadili smo se, nismo očekivali ovoliko mladih sa infarktom“, upozorava kardiolog dr Mitrović na greške koje pravimo!

Najčešći uzroci bolesti
Nažalost, tačan uzrok sistemskog lupusa još uvijek nije poznat svijetu medicine. Međutim, on je povezan s nekoliko faktora koji doprinose njegovom razvoju. Među najčešćim su prije svega:

genetika: iako bolest nije povezana sa određenim genom, ljudi sa sistemskim lupusom često imaju članove porodice sa drugim autoimunim bolestima,
okolina: okolišni okidači koji mogu utjecati na razvoj sistemskog lupusa uključuju ultraljubičasto zračenje, određene lijekove, viruse, fizički ili emocionalni stres, traume, seks i hormone.
lijekovi
Sistemski lupus takođe pogađa više žena nego muškaraca – osim toga, žene mogu imati mnogo intenzivnije simptome, posebno tokom trudnoće ili menstruacije. Stoga bi ženski hormon estrogen mogao igrati ulogu u nastanku ove neugodne bolesti.

Liječenje sistemskog lupusa
Nažalost, ne postoji lijek za sistemski lupus, zbog čega je trenutno cilj liječenja ublažavanje simptoma. Ovo može posebno uključivati ​​upotrebu protuupalnih lijekova za bol i ukočenost zglobova, steroidnih krema za osip, kortikosteroida, antimalarika za probleme kože i zglobova i lijekova koji modifikuju bolest ili sredstava usmjerenih na imunološki sistem. Također je dobro pokušati izbjeći stres i preveliki pritisak (posebno na poslu i u okruženju).

Izvor: Healthline

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: