Tahikardija: Neugodno stanje koje se manifestuje povećanim otkucajima srca može se zaustaviti u roku od 60 sekundi! SAMO NAUČITE OVE BRZE METODE

| April 28, 2024 | 23:25 | 131 | 0

Ako povremeno osjetite povećan broj otkucaja srca ili tahikardiju, isprobajte metode koje će ga smanjiti za manje od minute. Ako je situacija ozbiljna, posjetite ljekara.

Da li ste se popeli stepenicama, šetali psa po kući ili trčali u uobičajenom krilu i jedva dolazite do daha? Možda ste primijetili i povećan broj otkucaja srca. Takva situacija se u tehničkom terminu naziva tahikardija. Osim fizičkog naprezanja i stresa, to može biti povezano i sa razvojem ozbiljnih bolesti, kaže doktorka Payal Kohli.

Uzroci ubrzanog otkucaja srca
Najčešći uzroci, kao što je već spomenuto, su fizički napor ili stres. U tom slučaju, to možda neće odmah značiti da nešto nije u redu s vama. U nekim slučajevima, međutim, tahikardija može biti jedan od simptoma ozbiljne bolesti. Ako ga prate i drugi simptomi, poput povišene temperature, svakako ne oklijevajte da posjetite ljekara. Kako zaustaviti tahikardiju?

Uronite u hladnu vodu
Kako tjelesna temperatura pada, tahikardija se usporava. Na taj način se nervni sistem prilagođava novim uslovima. Srce će brže reagirati na pad temperature jer je bliže od ostatka tijela. Šta treba da uradite?

Napunite veću posudu hladnom vodom. Što je hladnije to bolje. Zadržite dah i, ako je potrebno, pokrijte nos rukom i potopite glavu u ledenu vodu na nekoliko sekundi. Ako ne možete pronaći odgovarajuću posudu, napunite dlanove vodom i uronite lice u nju. Također možete masirati lice kockicama leda, posebno područje sljepoočnice.

Povezani sadržaj:  Doktor Nestorović: Evo kako da izbjegnete prejedanje i smanjite kilažu

Znate li Valsalvin manevar?
Ovo je jedan od načina da se utiče na plućni nerv, koji kontroliše broj otkucaja srca. Metoda izvršenja je sljedeća. Duboko udahnite i zategnite trbušne mišiće. Držite nos palcem i kažiprstom, zatvorite usta i oči. Pokušajte izdahnuti sa začepljenim nosom i zatvorenim ustima, dok još uvijek naprežete trbušne mišiće.

Treba napomenuti da se nijedna od gore opisanih metoda ne smije koristiti ako je tahikardija praćena jakim bolom u grudima ili teškim zadahom. U takvim slučajevima trebate odmah potražiti medicinsku pomoć.

Izvor: Healthline, Healthline

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: