ZAKREČENJE ARTERIJA JE KAO TEMPIRANA BOMBA: Šta znači bol u grudima i koji simptomi najavljuju SRČANI UDAR

| December 13, 2022 | 20:19 | 243 | 0

Kako otkriti začepljene arterije, koji simptomi najavljuju srčani udar i šta znači bol u grudima? Pročitajte!

Stvrdnjavanje arterija je sve češća pojava kod ljudi, prvenstveno zbog nepravilne ishrane i smanjene fizičke aktivnosti. Naslage na zidovima krvnih sudova i nastale kardiovaskularne bolesti ne nastaju preko noći. One su rezultat dugotrajnih nezdravih navika, ali postoje i faktori rizika koji se ne mogu kontrolisati.

To je, prije svega, porodična anamneza – rizik je veći za osobe koje imaju srčana oboljenja u svojoj porodici. Ovo je posebno važno ako je bolest otkrivena u mlađoj životnoj dobi (za muškarce prije 55, a za žene prije 65 godina).

Način života povećava rizik. To uključuje nedostatak fizičke aktivnosti i ishranu zasnovanu na hrani punoj zasićenih masnih kiselina i rafiniranih ugljikohidrata. Dodatno, rizik je veći za one koji puše i ne obezbjeđuju tijelu dovoljno sna.

Začepljene arterije su vrlo opasne ako se ne liječe. Glavna komplikacija blokade koronarne arterije je srčani udar, a znakovi upozorenja su bol u grudima, osjećaj stezanja ili pritiska. Razlog za oprez je i nedostatak vazduha pri jačem naporu. Takođe, ne treba zanemariti ni trnce u ruci, bol u vilici, osećaj utrnulosti.

Za žene je najopasniji period u životu nakon menopauze. Do tada, hormoni imaju zaštitni učinak na arterije, baš kao i na štitnu žlijezdu ili gustinu kostiju. Kada uđe u menopauzu, žena gubi ove zaštitne mehanizme, pa postoji veći rizik od stvrdnjavanja arterija, osteoporoze ili hipotireo

Povezani sadržaj:  UkIonite Strije Sa TijeIa: PRIRODNA METODA KOJA DJELUJE!

Izvor: Lepa i Srećna

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: