5 saveta za rešavanje nadutosti: Ako traje dugo i prate ga dijareja, gorušica i povraćanje obavezan je pregled

| April 15, 2024 | 22:04 | 130 | 0

Mnogo različitih razloga može dovesrti do nadimanja i najčešće su u pitanju bezopasni uzroci. Međutim, ako često imate nadimanje, važno je saznati šta ga uzrokuje kako biste rešili problem. Kao najčešći simtpomi javljaju se bol i osećaj nelagode u stomaku, prekomerni gasovi, grčevi u stomaku i osećaj sitosti čak i posle malih količina hrane.

Nadutost može trajati od 24 sata do nekoliko dana, a ovo su neki od najčešćih uzroka nadimanja:

Određene vrste hrane: Neke namirnice uzrokuju da vaš gastrointestinalni trakt proizvodi više gasova. To je obično povrće sa visokim sadržajem sumpora kao što su prokelj, kupus, karfiol, špargle i brokoli. Gutanje vazduha je još jedan čest uzrok.

Obilni obroci: Ukoliko pravite velike pauze između obroka time povećavate glad uzrokujući da jedete više nego što vam je potrebno, što može dovesti do toga da proizvodite više gasova nego obično.

Menstruacija: Promene u hormonima tokom menstruacije mogu izazvati nadimanje kod nekih žena.

Nedostatak vlakana: Ako ne dobijete dovoljno vlakana, to može dovesti do toga da hrana neefikasno putuje kroz vaš probavni sistem.

Nedovoljno kretanja: Predugo sedenje može dovesti do zgrčenosti stomaka (uključujući crevni trakt) i na taj način usporiti varenje.

Stres: Kada ste pod stresom, vaše telo usporava varenje, izazivajući nadimanje, bol i lošu probavu.

Drugi zdravstveni problemi: Nadimanje može biti simptom ozbiljnijeg stanja, kao što je sindrom nervoznog creva (IBS).

Nadimanje može biti simptom ozbiljnijeg stanja, kao što je sindrom nervoznog creva

Ovo su načini na koje načine možete rešiti nadimanje na kraće staze.

Povezani sadržaj:  IDEALNA FRIZURA ZA ŽENE 50+ GODINA: IMA EFEKAT INSTANT PODMLAĐIVANJA I ČINI DA IZGLEDATE ZNATNO MODERNIJE

Povećajte svoju fizičku aktivnost

Kada vežbate, povećava se dotok krvi u vaš digestivni trakt i varenje postaje bolje. Nedavna analiza je pokazala da hodanje samo nekoliko minuta nakon obroka može pomoći u varenju i sprečiti skokove šećera u krvi.

Opustite svoje telo

Kada ste pod velikim stresom, vaš autonomni nervni sistem lako ulazi u stanje poznato i kao “bori se ili beži”. U ovom stanju, vaše telo usporava varenje. Dok se opuštate, sistem se vraća u parasimpatičko stanje, omogućavajući vašoj hrani da se lakše kreće duž digestivnog trakta.

Uradite laganu masažu stomaka

Ako promene u ishrani ne pomognu vašem nadimanju, pokušajte da masirate stomak. To može pomoći da se hrana lakše kreće u crevima, smanjujući nelagodnost.

Počnite sa desne strane blizu karlice i trljajte nagore kružnim pokretima dok ne dođete do grudnog koša. Pomerite se u pravoj liniji do gornje leve strane pa potom na dole do levog kuka, a zatim nagore prema pupku. Zatim ponovite postupak do 10 minuta, uvek se krećući u smeru kazaljke na satu. Ako idete u smeru suprotnom od kazaljke na satu, vaš problem može da se pogorša.

Radite masažu najmanje jednom dnevno da vidite da li vam smanjuje nadimanje

Saveti za efikasniju masažu stomaka:

Za masiranje koristite vrhove prstiju, a ne dlan
Koristite ulje za masažu da biste izbegli trenje i lakše se opustili
Lezite na leđima na udobnoj površini tokom cele masaže. To će opustiti vaše trbušne mišiće i omogućiti vam dobar pristup celom području
Nakon što zagrejete stomak prvim prolazom, možete malo pojačati pritisak vrhovima prstiju pri kraju masaže
Ako osetite bol ili osetljivost u bilo kom delu, prestanite. To može biti znak da povređujete sebe ili da se nešto ozbiljnije dešava
Radite masažu najmanje jednom dnevno da vidite da li vam smanjuje nadimanje
Pokušajte sa lekovima bez recepta

Povezani sadržaj:  LJEKOVITO VINO OD KOPRIVE: Pomaže kod čira na želucu i crijevima, bubrežnih oboljenja, problema s kostima

Postoji mnogo lekova u apotekama koji mogu pomoći u ublažavanju gastrointestinalnih simptoma. Posavetujte se sa farmaceutom kako bi vam preporučio najbolju opciju.

Dugoročna rešenja za nadutost

Sve ovo može kratkoročno rešiti problem nadutosti, međutim, da se nadimnje ne bi ponavljalo potrebno je da izmenite svoje navike i način života.

Izbegavajte hranu koja dovodi do nadutosti kao što je fermentisana hrana (kiseli krastavčići, kefir, hleb od kiselog testa), mahunarke, mleko i mlečne proizvode, kao i povrće koje može dovesti do gasova (karfiol, kupus, pasulj…). Takođe, prestanete sa unosom gazirnih napitaka i ostavite pušenje.

Savetuje se da jedete više manjih porcija tokom dana i da povećate unos vlakana.

Kada se treba javiti lekaru?

Nadimanje u kombinaciji sa drugim simptomima može biti znak sindrom nervoznih creva, celijakije, Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, gastrointestinalne blokade, endometrioze, gastritisa, ascitesa, raka i insuficijencije pankreasa.

Ukoliko osećate ove simptome, trebalo bi da posetite lekara:

Imate tako jaka nadimanja da to utiče na vašu sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti
Povraćate ili imate dijareju
Imate krv u stolici
Imate honičnu gorušicu
Gubite težinu bez dijete
Sve ovo mogu biti znaci da se nešto ozbiljno dešava pa je pregled i dijagnoza lekara neophodna.

Prenela: O.M.

(izvor: Health/Zdravlje Kurir)

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: