Ovako spremljene tikvice su toliko ukusne da ih spremam 2 puta sedmično

| April 16, 2024 | 10:38 | 6,891 | 0

Ako ste nešto poput mene, pronalaženje recepta koji je lako pripremiti i neodoljivo ukusan može izgledati kao zlato. Upravo zbog toga se vraćam ovom receptu za pohovane okruglice od tikvica ne samo jednom, već dva puta sedmično!

Savršeno za užurbane radne noći, ovo jelo kombinuje skromne tikvice sa zlatnom, sirnatom koricom kojoj ni najizbirljiviji ne mogu da odole. Brzo je, lako je, a iznad svega, unosi dašak gurmana na vaš svakodnevni trpezarijski sto.

Bilo da želite da impresionirate goste ili samo želite ukusan obrok bez muke, ove pečene tikvice su vaše pravo rješenje.

POTREBNI SASTOJCI:
2 srednje tikvice
150 g sira, narendanog
300 g višenamenskog brašna
2 jaja
Sol, po ukusu
Crni biber, po ukusu
Biljno ulje za prženje

Za sos od jogurta:
3-4 kašike jogurta
Sol, po ukusu
Svež kopar, sitno isečen
2 čena belog luka, mlevena

Preporučeni alati
Daska za rezanje i oštar nož
Dvije plitke zdjele
Tava
Kašika za mešanje
Papirni ubrusi za drenažu

NAČIN PRIPREME:
Započnite temeljnim pranjem tikvica. Narežite ih na jednake krugove, debljine oko 1/4 inča – to osigurava da se svaki komad ravnomjerno skuva i dobije savršen zalogaj.

Kako napraviti premaz od sira
Rasporedite rendani sir i lagano ga pritisnite na jednu stranu svakog kruga tikvica. Ovo će stvoriti ukusan sloj sira koji se lijepo hrskava u tiganju.

Povezani sadržaj:  OPASNO JE KAD GA IMA PREVIŠE: Izbacite SAV VOSAK jednostavno i bezbolno, NE TREBAJU VAM ŠTAPIĆI ZA UŠI

Prženje perfektnih okruglih tikvica
Razbijte jaja u činiju, dodajte prstohvat soli i bibera i lagano ih umutite. U posebnu posudu stavite brašno i na sličan način ga začinite. Zagrijte tavu na srednjoj vatri i dno lagano premažite biljnim uljem.

Sirastu stranu kolutova tikvica prvo umočite u jaje, a zatim ih umočite u brašno da se ravnomjerno prekriju. Pržite ih sa stranom sa sirom nadole dok ne porumene, a zatim okrenite da se ispeku sa druge strane. Svaka strana treba da traje oko 2-3 minuta.

Priprema umaka od jogurta
Dok se tikvice prže, pomiješajte jogurt, sol, kopar i mljeveni bijeli luk u posudi dok se dobro ne sjedine. Ovaj kremasti sos savršeno nadopunjuje hrskavost tikvica.

Savjeti za savršeno prženje
Odabir pravih tikvica
Odlučite se za tikvice koje su čvrste i žive boje. Manje tikvice imaju tendenciju da budu manje vodenaste i ukusnije, što ih čini idealnim za prženje.

Postizanje savršenog hrskavog
Uvjerite se da je ulje vruće prije nego što dodate tikvice kako biste izbjegli mokre krugove. Nemojte pretrpavati tiganj jer to može smanjiti temperaturu ulja, što rezultira manje hrskavim rezultatima.

Predlozi za posluživanje
Poslužite ove hrskave kolute tikvica svježe iz tiganja sa sosom od jogurta sa strane. Odlično se slažu sa svježom salatom ili kao prilog mesu sa roštilja. Za dašak elegancije, prije serviranja pospite malo sjeckanog kopra po vrhu.

Povezani sadržaj:  Ima 57 godina, a stopala poput dvadesetogodišnjakinje: Recept protiv tvrdih naslaga na stopalima!

 

 

Kategorija: Recepti

Napisite svoj komentar na clanak: