OVAJ NAPITAK ZOVU INFUZIJA ŽIVOTA: OPORAVLJA TELO NAKON PREHLADE I HRANI GA VITAMINIMA (RECEPT)

| January 22, 2021 | 12:02 | 349 | 0

Majčina dušica nije samo začin. Ova svestrana biljka puna je zdravih vitamina. Majčina dušica je puna vitamina C, takođe je odličan izvor vitamina A. Sadrži bakar, vlakna, gvožđe i mangan.

Studije su pokazale da majčina dušica pomaže kod artritisa, reumatizma i gihta. Odlično leči probavne probleme i odlično sanira problemeurinarnog trakta. Dušica će pomoći pri lečenju akni, visokog krvnog pritiska.

Ako imate prehladu, čaj od majčine dušice će vam vratiti zdravlje. Isto tako leči glavobolju, kašalj i groznicu. Najbolje je koristiti svežu majčinu dušicu koja se veoma jednostavno uzgaja u saksijama ili baštama. U nedostatku sveže majčine dušice, može se koristiti i osušena.

Kako pravilno napraviti čaj od majčine dušice?

2 grančice sveže majčine dušice; 300 do 500 ml tople vode; svež limun i domaći med. Stavite majčinu dušicu u šolju i prelijte ključavom vodom. Pustite da sve odstoji oko 15 minuta. Uklonite grančice, a onda dodajte limunov sok i malo meda (ni limun ni med nisu obavezni).

Napitak od majčine dušice koji leči celo telo: 2 veze sveže majčine dušice; 1 do 2 litre vode (filtrirane ili izvorske).

Kuvanje:

Napunite šerpu vodom sobne temperature i dodajte majčinu dušicu. Ostavite da se natapa preko noći. Ujutru uklonite majčinu dušicu i dodajte limun i med u vodu. Pijte ovu vodu tokom celog dana. Dobićete infuziju života koja oporavlja celo telo.

Povezani sadržaj:  Ovo sigurno niste znali: Čaj od BANANE pomaže kod ovih 5 oboljenja

Zbog sposobnosti olakšavanja grčeva smatra se da može olakšati i menstrualne bolove.
Anis (Pimpinella anisum) već se vekovima koristi za olakšavanje probave, nadutosti, podrigivanja i gasova u stomaku. Anis takođe povećava izlučivanje sokova u crevima pa time podstiče rad probavnog sistema.

Pospešuje iskašljavanje te je vrlo pogodan za lečenje bronhitisa, a travari ga koriste i protiv astme. Semenke anisa u narodnoj se medicini vekovima upotrebljavaju za olakšavanje porođaja, podsticanje stvaranja majčinog mleka te za regulisanje menstruacije.

Mlevene anisove semenke mešale su se s rendanom šarpgarepom kada bi se kod dece pojavile gliste. Semenke anisa treba zdrobiti neposredno pre upotrebe kako bi se oslobodili hranjivi sastojci čiji nivoi opadaju dužim izlaganjem vazduhu.

Takođe je na glasu kao afrodizijak koji deluje i na muškarce i na žene. Za poboljšanje ukusa anis se dodaje pastama za zube i tečnostima za ispiranje usta. Od anisa se proizvode alkoholna pića kao što su grčki uzo i francuski pernod.

Također se često rabi za začinjanje hleba, kolača i poslastica. Eterično ulje anisa ima antibakterijska, antigljivična i insekticidna svojstva. U spoljnoj upotrebi nerazređeno se ulje upotrebljava protiv ušiju, a kao mast za lečenje svraba.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Povezani sadržaj:  Zahvaljujući ovom receptu OPET SAM STALA NA NOGE, a to nisam mogla ni zamisliti od silnih bolova

Izvor: espreso.rs

Kategorija: Recepti

Napisite svoj komentar na clanak: