Uklanja mitisere i bubuljice, sprečava upale: Bosiljak je melem za bukvalno sve probleme na vašem licu!(RECEPTI)

| April 8, 2021 | 23:36 | 602 | 0

Bosiljak je za lice odličan. Pomaže u uklanjanju akni i mitisera, mnogih kozmetičkih preparata sa bosiljkom koje možete sami napraviti. Naučite kako!

Bosiljak u našoj kulturnoj i narodnoj tradiciji zauzima posebno mesto. On nije samo začinska, već i sveta biljka. Mnogo je razloga za pružanje šansu kada je negativna koža u pitanju, jer je od davnina, pa sve do današnjih dana pokazao kao moćan antioksidanata za vaše.

Lekovita svojstva bosiljka

Bosiljak je toliko cenjen, jer obiluje vitaminima, mineralnim materijama, ugljenim hidratima i lipidima. To je sve ono što koži pretežno fali da bi bila zdrava i lepa, zar ne?

Posebno je poznat po tome što se iz njegovih listova može utvrditi kvalitetno eterično ulje. Njegov jedinstveni sastav čini brojne vitamine, od kojih su najvažniji vitamini A i C.

Jedinstvena kombinacija sastojaka pozitivno deluje na čitav organizam, jer ima antiinflamatorno dejstvo i širenje daljeg razvoja upala, kako na koži lica, tako i na drugim delovima tela.

Bosiljak se koristi i oralno kao čaj opojnog mirisa, odličan za rešavanje problema sa disajnim organima i izbacivanje nagomilanog sekretara. To govori o njemu da je savršeno bezbedan, kako za unutrašnju tako i za spoljašnju upotrebu.

Poslednjih godina, akcenat je na njegovoj spoljašnjoj upotrebi, jer on ni na koji način ne može da nađe lica. To je biljka koja nema u sebi decu (kao što je slučaj sa gavezom), pa uopšte nema potrebe da brinete o eventualnim alergijskim reakcijama na koži.

Zbog toga je izuzetno cenjen, pa ako odlučite da ubacite bosiljak u svoju rutinu kože lica, budite sigurni da možete imati samo koristi.

Zašto je dobar bosiljak za uši?

Moćna kombinacija vitamina za uši odlično se bori protiv dejstva slobodnih radikala, poznato je kao sredstvo koje sprečava starenje kože. Podstiče rad ćelije kože i ubrzava njen metabolizam, pa ako odlučite da krenete sa njegovim upotrebom, zaboravićete probleme sa flekama na koži, prvim borama i ujednačavanjem deset.

Najpoznatiji je ipak po tome što može da vas reši upala, odnosno nekih vrsta bubuljica na licu.

Etarsko ulje bosiljka blago osvežava kožu, a istovremeno je čisti i podstiče na regeneraciju. Spada u prirodne antiseptike, jer uništava uporne mikroorganizme. Može biti pomoćno sredstvo kod lečenja cističnih akni ili mitisera.

Kako se koristi bosiljak za lice?

Možete ga koristiti svež i osušen, što naravno zavisi od godišnjeg doba. Zimi je prava retkost u svežem obliku, pa će vam recepti sa sušenim listovima vrlo dobro doći.

Povezani sadržaj:  RAK JETRE IMA VEOMA PEPOZNATLJIVE SIMPTOME - NE SMIJETE DOZVOLITI DA VAM PROMAKNU: Ovo su 4 faze razvoja OPAKOG tumora!

Bosiljak izbija u proleće i do jeseni ga možete naći u svežem obliku. Zanimljivo je da se ne menja prilikom zamrzavanja, pa ga možete strpati u zamrzivač i koristiti po potrebi. On ne gubi svoja lekovita svojsta ni kada se ošuši, samo gubi svoj karakterističan miris. Zbog toga je u prirodnim apotekama van sezone na visokoj ceni.

Sušeni listovi treba da se prokuvaju da bi otpustili lekovite supstance, dok sveži mogu odmah da se koriste na koži lica.

Potrebno je prethodno samo da ih tučakom (ili kašičicom) malo ulupate, ne bi li otpustili lekoviti sok, odnosno ulje.

Kako ćete ga upotrebiti, zavisi od toga koji problem želite da rešavate na licu. Tačnije, možete od njega praviti više kozmetičkih preparata i kombinovati ga sa različitim namirnicama.

Bosiljak za čišćenje lica

Od bosiljka možete napravite dosta kvalitetno sredstvo za čišćenje lica.

U tom slučaju, biće vam potrebne dve do tri kašike svežeg bosiljka. Stavite 2 dl vode da se zagreje, kao kada kuvate svoj omiljeni čaj. U keramičkoj posudi, pripremite bosiljak za lice(malo ga istucajte da pusti sok), pa ga prelijte vrućom vodom. Ostavite da odstoji dvadesetak minuta i vaš prirodni tonik za lice je spreman. Prespite ga u neku flašicu i po potrebi tuferom prebrišite lice kada želite da se rešite viška masnoće i prljavštine. Flašicu obavezno čuvajte u frižideru i trudite se da je potrošite kroz nekoliko dana.

Prespite tečnost sa bosiljkom u flašicu sa pumpicom i nosite je sa sobom da bi naprskali lice kad god ste u prilici. U toku letnjih meseci, ova mešavina može da posluži kao savršeno osveženje kože, poput pravetermalne vode za lice.

Parenje lica bosiljkom

Čišćenje lica parom preporučuje se bar jednom nedeljno, jer je ovo idealan način da otvorite pore i očistite kožu od svih nagomilanih nečistoća. U pomoć možete pozvati bosiljak za lice, u ovom slučaju sušeni. Prokuvajte oko pola litra vode u manjoj šerpici i dodajte jednu šaku sušenih listova bosiljka. Ostavite da odstoji desetak minuta prekriveno poklopcem. Za to vreme, pripremite jedan peškirić i skinite tragove šminke, ukoliko ih imate na sebi.

Sklonite poklopac i procedite bosiljak. Prinesite lice šerpici u kojoj je ostala tečnost što bliže. Vodite računa da ne preterate i da vam ne bude prejaka temperatura. Vrlo brzo ćete se prilagoditi i osetiti da se na koži lica nešto dešava.

Povezani sadržaj:  KAKO DA ZNATE DA IMATE ČIR NA ŽELUCU? ŽGARAVICA NIJE JEDINI SIMPTOM: Indijski ljekar otkrio kako da ga LIJEČITE BEZ HEMIJE

Para će dodatno hidrirati kožu i potpomoći da se pore otvore.Ovo ne prija samo koži, već i vašoj nosnoj služnici, pa je korist od ovog tretmana višestruka. U obzir dolaze i druga esencijalna ulja koja prijaju koži i vašim čulima, poput mentola, lavande u kombinaciji sa bosiljkom.

Koža će vam nakon parenja lica biti preporođena i savršeno pripremljena za nanošenje drugih kozmetičkih preparata, poput hidratantne kreme za lice. Prohlađenu tečnost ne morate da bacite, već po želji zasladite medom i počastite se ukusnim čajem od bosiljka.

Ako imate bubuljice na licu, posebno ćete zavoleti ovu biljku.

Bosiljak i mleko za akne

U borbi protiv bubuljica, dozvoljena su sva moguća sredstva. Naravno da je bolje da budu što prirodnija i lako dostupna, jer nema te žene koja ne bi volela da reši problem sa bubuljicama kod kuće. Iskoristite antiseptično dejstvo bosiljka i dezinfikujte lice.

Gnojne bubuljice su posebno izazovne, jer ne bi trebalo nikada samostalno da ih cedite. Zato isprobajte recept sa bosiljkom i mlekom.

Nabavite kašiku svežih listova bosiljka i istucajte ih manjoj činiji da skroz omekšaju i postanu kašasti. Nakon toga, dodajte dve kašike svežeg mleka. Mešajte sastojke, dok se ne sjedine. Po potrebi, dodajte i malo meda.

Namažite predeo lica sa upaljenim bubuljicama i ostavite da deluje bar petnaest minuta. Nakon toga, isperite mlakom vodom. Ponavljajte postupak dva puta dnevno i za par dana, vaše bubuljice bi trebalo da se smanje.

Umesto mleka za čišćenje lica, probajte sledeći recept:

Iskoristite sušeni bosiljak da biste dobili prirodno mlijeko za čišćenje lica ili čak šminke.

Šaku bosiljku, prelijte sa 2 dl vode s ključem. U svežem skuvanom čaju, ubacite i jednu kašiku mleka u prahu i izgovorite dok se ne dobije ujednačenu smesu. Mleko u prahu je sklono grudvanju, pa se postarajte da ga mutiličem ili običnom viljuškom lepo rastopite. Postavite u frižideru da se prohladi i po potrebi tuferom ili parčetom vate očistite kožu. Mleko u prahu u sebi sadrži dosta masnoće, pa ovaj recept ne preporučuje osobine sa izrazito masnim kožnim licencama, ali ako vam je koža dehidrirana i suva, obožavaćete ga.

(Stil.kurir.rs)

 

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: